НОВИНИ

Росен Рапчев: Летните месеци са най-тежките по отношение на пътния травматизъм

bnt avatar logo
от БНТ
09:28, 29.06.2020
Чете се за: 01:17 мин.
Сигурност и правосъдие

В последните години институциите работят задълбочено по темата за безопасността на движението по пътищата. Безспорно важно е обаче да осъзнаем, че всеки един от нас носи отговорност за тази безопасност, това заяви в Сутрешния блок на БНТ Росен Рапчев, експерт в Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".

29 юни е неслучайно избран за национален ден на безопасност по пътищата, защото сега започват летните отпуски, трафикът е засилен. В последните години отчитаме, че летните месеци са най-тежките по отношение на пътния травматизъм. Точно сега се засилва трафикът и на чужди граждани, преминаващи през нашата държава, обясни Рапчев.

Статистиката за относителната разлика в броя на загиналите вследствие от ПТП в Европейския съюз в периода 2010-2018 показва, че България не е на последно място /с най-много загинали - б.а./, посочи Рапчев и допълни, че това не е успокоително, разбира се, но показва, че работата в посока на повишаване на безопасността дава резултати.

Съветът на експерта на прага на туристическия сезон е всички граждани да спазват правилата.

"Нека бъдем толерантни. Не можем да очакваме всички да са толерантни към нас, а ние да не даваме нищо. На този хубав ден всеки един от нас може да си каже: аз мога да бъда по-добър", призова Рапчев.

Той припомни, че на задните седалки в автомобила трябва пътниците да бъдат с колани. Той призова отново водачите да спазват правилата, да тръгват отпочинали на път, да предвидят по-засиления трафик, да бъдат наистина толерантни и по-добри.

"Тази година сме се насочили към четири сериозни теми. Това са телефонът, разсейването, скоростта, коланите и безопасността в градските условия", обясни Рапчев.

Изключително важно е водачите да са концентрирани, категоричен беше експертът. Тръгвайки на път, те трябва да са отпочинали. Водачите трябва да съобразяват скоростта на движение.

"Хората трябва да смятат, че безопасността на движение е изключително важна", каза той.

В градската среда най-уязвимите участници в движението са пешеходците, велосипедистите и водачите на електрически тротинетки. В Закона за движение по пътищата водачите на електрически тротинетки се оприличават на велосипедисти. За тях е много важно да управляват тротинетките с каски и да са снабдени със светлоотразителни елементи. Когато няма велоалеи, те трябва да се движат на места на пътищата, където скоростта на движение е до 50 км/ч. Абсолютно е забранено да се движат по бус лентите.

Излизайки на пътя, ние имаме много сериозни отговорности, подчерта Росен Рапчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
3-годишно се бори за живота си, блъснато от бус в Бургаско
3-годишно се бори за живота си, блъснато от бус в Бургаско
500 000 жертви на коронавируса по света. Къде са най-много?
500 000 жертви на коронавируса по света. Къде са най-много?