Росен Рапчев: Летните месеци са най-тежките по отношение на пътния травматизъм

от БНТ
09:28, 29.06.2020
Чете се за: 01:17 мин.
Сигурност и правосъдие

В последните години институциите работят задълбочено по темата за безопасността на движението по пътищата. Безспорно важно е обаче да осъзнаем, че всеки един от нас носи отговорност за тази безопасност, това заяви в Сутрешния блок на БНТ Росен Рапчев, експерт в Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".

29 юни е неслучайно избран за национален ден на безопасност по пътищата, защото сега започват летните отпуски, трафикът е засилен. В последните години отчитаме, че летните месеци са най-тежките по отношение на пътния травматизъм. Точно сега се засилва трафикът и на чужди граждани, преминаващи през нашата държава, обясни Рапчев.

Статистиката за относителната разлика в броя на загиналите вследствие от ПТП в Европейския съюз в периода 2010-2018 показва, че България не е на последно място /с най-много загинали - б.а./, посочи Рапчев и допълни, че това не е успокоително, разбира се, но показва, че работата в посока на повишаване на безопасността дава резултати.

Съветът на експерта на прага на туристическия сезон е всички граждани да спазват правилата.

"Нека бъдем толерантни. Не можем да очакваме всички да са толерантни към нас, а ние да не даваме нищо. На този хубав ден всеки един от нас може да си каже: аз мога да бъда по-добър", призова Рапчев.

Той припомни, че на задните седалки в автомобила трябва пътниците да бъдат с колани. Той призова отново водачите да спазват правилата, да тръгват отпочинали на път, да предвидят по-засиления трафик, да бъдат наистина толерантни и по-добри.

"Тази година сме се насочили към четири сериозни теми. Това са телефонът, разсейването, скоростта, коланите и безопасността в градските условия", обясни Рапчев.

Изключително важно е водачите да са концентрирани, категоричен беше експертът. Тръгвайки на път, те трябва да са отпочинали. Водачите трябва да съобразяват скоростта на движение.

"Хората трябва да смятат, че безопасността на движение е изключително важна", каза той.

В градската среда най-уязвимите участници в движението са пешеходците, велосипедистите и водачите на електрически тротинетки. В Закона за движение по пътищата водачите на електрически тротинетки се оприличават на велосипедисти. За тях е много важно да управляват тротинетките с каски и да са снабдени със светлоотразителни елементи. Когато няма велоалеи, те трябва да се движат на места на пътищата, където скоростта на движение е до 50 км/ч. Абсолютно е забранено да се движат по бус лентите.

Излизайки на пътя, ние имаме много сериозни отговорности, подчерта Росен Рапчев.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
3-годишно се бори за живота си, блъснато от бус в Бургаско
3-годишно се бори за живота си, блъснато от бус в Бургаско
500 000 жертви на коронавируса по света. Къде са най-много?
500 000 жертви на коронавируса по света. Къде са най-много?