НОВИНИ

Над 50 са случаите на маймунска шарка в Испания

случаите маймунска шарка испания
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
13:02, 25.05.2022
Чете се за: 01:32 мин.
По света
Слушай новината

Броят на заразените с маймунска шарка в Испания продължава да расте. Министерството на здравеопазването на Испания уведоми за нови 15 случая и по този начин общият им брой нарасна до 51. Испания е на второ място в Европа след Великобритания по брой на официално регистрирани заразени.

В региона на Мадрид случаите на маймунска шарка вече са 47, Канарските острови са докладвали два и Андалусия е потвърдила два. Първият положителен случай на островите е засечен при пациент в Гран Канария, а вторият, в Тенерифе. В останалите автономни региони също има предполагаеми 20 случая, за които се очакват резултати.

Маймунска шарка в Европа - какви са симптомите

На този етап заболяването протича леко при заразените. Комисията по обществено здраве все още не изисква ваксиниране срещу по-нататъшно развитие на симптомите. Остава задължителната изолация на заболелите, но не и на контактните им лица. Продължава проучването дали между огнището на инфекциите, открити в сауна в Мадрид и Канарските острови има връзка.

Дания и Словения съобщиха за случаи при пътници, които току-що са се върнали от Гран Канария, което даде повод на властите да призоват за повишено внимание при контактите по време на ваканциите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варна в бурени - защо се бави косенето на тревата
Варна в бурени - защо се бави косенето на тревата
Отново творчески и логически задачи в тестовете за външно оценяване след 4-ти клас
Отново творчески и логически задачи в тестовете за външно оценяване след 4-ти клас