НОВИНИ

Най-малко трима загинаха, стъпкани на летището в Кабул

трима загинаха стъпкани летището кабул
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
23:10, 21.08.2021
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Телата на най-малко трима души, жертви на жестокото стълпотворение край летището в Кабул, се виждат на телевизионни кадри, излъчени от новините в събота, предаде Агенция Франс прес. Хиляди се опитват отчаяно да избягат от управлението на талибаните в една хаотична евакуация.

Кадрите от британския канал Sky News показват войници, покриващи три тела с бели брезенти. Не става ясно как са загинали.

Репортерът на Sky News Стюарт Рамзи, който бе на летището, каза, че хората в предната част на тълпата са "смачкани“ и медиците се втурват от едни ранени към други. На кадрите се виждат и множество ранени хора. Рамзи каза, че хората са "дехидратирани и ужасени". Той засне войници, насочили маркуч с вода към тълпата, казвайки, че те използват "всичко, за да успокоят напрежението". Според него в условията на царящия хаос смъртта изглежда "неизбежна“.

Летището е мястото на отчаяни сцени, откакто талибаните поеха контрола над Кабул на 15 август, като десетки хиляди афганистанци чакат в жегата часове или дори дни в опит да се качат на евакуационен полет.

Семейства, които се надяват на чудодейно бягство, са се струпали между границите с бодлива тел на неофициално ничията земя, разделяща талибанските бойци от американските и остатъците от афганистанските специални части, които им помагат.

Пътищата, водещи до летището, са претоварени от трафик, а има съобщения и за талибани или други бойци, които спират, бият или тормозят афганистанците, опитващи се да избягат.

Талибаните чрез Русия предложиха споразумение на вицепрезидента на Афганистан

САЩ, които поеха контрола над летището, многократно предупреждаваха хората да стоят по-далеч, освен ако не са в списъците за евакуация.

В събота те повториха това предупреждение, като се позоваха на "потенциални заплахи за сигурността“ близо до вратите на летището.

Докато талибаните отдавна са отговорни за нападенията в Кабул, групировката "Ислямска държава" също присъства в столицата и е извършила опустошителни атаки.

Американският президент Джо Байдън нарече евакуацията по въздуха "една от най-големите, най-трудните“ в историята.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Антов пред трансфер в Италия
Валентин Антов пред трансфер в Италия
Иван Петков: Във всеки мач даваме всичко от себе си
Иван Петков: Във всеки мач даваме всичко от себе си