НОВИНИ

Най-опасният ден за пътуване в България е петък, най-безопасно е в неделя

опасният ден пътуване българия петък безопасно неделя
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:42, 26.09.2020
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Най-много тежки пътни инциденти в България настъпват в петък. Това показва анализът на пътния травматизъм за последните 10 години.

Данните бяха съобщени от заместник-председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева по време на откриването на едно от най-масовите автомобилни събития в страната – националния събор на BMW Клуб България.

„Всяка година по над 1000 инцидента със загинали и ранени настъпват в последния работен ден от седмицата. Същевременно най-безопасният ден за пътуване според статистиката е неделя“, каза Анжелина Тотева.

Тя допълни, че има много причини за това, но със сигурност сред тях са умората и скоростта, защото хората често предприемат пътувания в петък, след края на работния ден и бързат да стигнат до мястото, което са избрали за своята почивка.

В неделя обикновено движението по междуградските пътища и магистрали също е интензивно, но инцидентите са съществено по-малко.

Надявам се, че на тези от вас, на които им предстои да пътуват след днешното събитие, ще изберат да пренощуват някъде в региона и ще шофират, когато са отпочинали, обърна се заместник-председателят на ДАБДП към няколко хилядите гости на събитието.

Анжелина Тотева пожела успех на участниците и припомни слогана на пътната безопасност за 2020 г. – "На пътя животът е с предимство".

Шофирайте внимателно, защото на пътя са нашите близки и нашите деца. Нека се пазим взаимно, каза още тя.

За втора поредна година темата за пътната безопасност е сред основните акценти в рамките на мероприятието.

Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" се включва със Зона по пътна безопасност, в която с игри и открити уроци се привлича вниманието на малки и големи към важността от повече толерантност на пътя и спазване на правилата за движение.

Акцент са темите скорост, превенция употребата на алкохол при шофиране, опасностите от писане на съобщения докато се управлява МПС, важността на обезопасителния колан и детското столче в автомобила, и др.

Събитието има и благотворителна кауза – всички посетители имат възможност да подпомогнат деца пострадали при пътнотранспортни произшествия. Кампанията е съвместна с Българския червен кръст и преминава под мотото: „На пътя животът е с предимство”. 19-ият Национален БМВ Събор се провежда днес в Международния Панаир в Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Нашите опоненти искат да ни изложат, за да ни запомнят хората с лошо
Борисов: Нашите опоненти искат да ни изложат, за да ни запомнят хората с лошо
Двама младежи загинаха при катастрофа край Айтос
Двама младежи загинаха при катастрофа край Айтос