НОВИНИ

НАТО: Русия ще плати висока цена, ако "използва сила" срещу Украйна

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:42, 30.11.2021
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Напрежението около Украйна отново доведе до задочна размяна на предупреждения между Русия и Запада.

Русия ще плати висока цена, ако "използва сила" срещу Украйна, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. А САЩ предупредиха за "сериозни последствия", ако Москва поднови агресивните си действия срещу Киев.

Двете изявления бяха направени в началото на двудневна среща на външните министри на НАТО, която започна в латвийската столица Рига.

Русия ще плати висока цена, ако отново използва сила срещу независимата суверенна държава Украйна. Показахме възможностите си да налагаме санкции, икономически и политически действия. А през годините увеличихме и военното си присъствие в региона. Само за да сме сигурни, че всичките ни съюзници са напълно защитени и предпазени от всякакви руски агресивни действия", заяви Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Според външния министър на Русия Сергей Лавров НАТО разполага военна техника по границата си с Русия и реакция от страна на Кремъл не е изключена.

В Москва руският президент Владимир Путин определи като "червена линия" евентуалното разполагане на натовски ракетни комплекси в Украйна. Той посочи, че Русия има отговор на това и изрази надежда, че здравият разум ще надделее.

"Ако на територията на Украйна се появят ударни комплекси, времето за полет до Москва ще бъде между 7 до 10 минути, а при хиперзвуково оръжие - 5 минути. Тогава ще трябва да направим нещо подобно по отношение на онези, които ни заплашват. Можем да го направим сега. Ние изпитахме успешно нова хиперзвукова ракета с морско базиране и тя ще влезе на въоръжение в началото на идната година", каза президентът на Русия Владимир Путин.

Освен напрежението по оста Киев - Москва дипломатите ще обсъдят и ситуацията по границата между Полша и Беларус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изписаха бременната жена, която пропадна в шахта в София
Изписаха бременната жена, която пропадна в шахта в София
Омикрон е циркулирал в Европа значително по-рано
Омикрон е циркулирал в Европа значително по-рано