НОВИНИ

Несъществуващи адреси в избирателните секции във Видин?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
13:31, 14.11.2021
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Стотици несъществуващи адреси са в обхвата на избирателни секции във Видин. На някои от тях има регистрирани хора, които на практика имат право да гласуват в секцията, към която е адресът.

Видин, квартал "Нов път". Това е улица "Ружа". Тук са разположени 6 общински имота, които в момента се използват за паша от тези овце.

Това са адресите, включени в избирателните секции. Адресът на 5 от тези ливади, според данните в кадастъра, съвпада с адреси, вписани тук. На един от петте адреса четирима души имат право на глас - включени са в избирателните списъци.

"Всички тези имоти са си актувани със съответен акт за частна общинска собственост, съответно имат и адреси, които са на "Ружа" 31, 33, както са нанесени в картата, те са си актуални", заяви инж. Владимир Гергов, началник СГКК Видин.

В административната карта на общината тази промяна не е отразена.

"Ружа 31? Не мога да кажа. Това си е картата на кадастъра, те си отговарят за нея, ние си отговаряме за нашата административна. Самият имот е разделен на малки имоти, но при нас не е разделен", допълни Десислава Йорданова, отдел "Устройство на територията", община Видин.

Улица "Ружа" съществува и на друго място в квартала. Там някога е имало стара номерация, която съвпада с адресите на ливадите, но тя е заменена с нова.

"Няма 33. При нас се пада №18", добави Десислава Йорданова, отдел "Устройство на територията", община Видин.

В данните на ГРАО обаче, които се използват за определяне на обхвата на избирателните секции, има номер 33, има и номер 18.

"Всеки адрес е към определена секция, дори и тези към които няма регистрирани лица, но там като няма лица не влияе на списъците", уточни Ралица Нинова - началник отдел ГРАО, община Видин.

Само че на един от тези адреси има регистрирани 4-ма души по постоянен адрес и те имат право на глас в тази секция. Обиколихме всички имоти по улица "Ружа" и установихме, че има около 50 адреса фантоми в обхвата на секциите.

На част от тези адреси фантоми има регистрирани хора по настоящ адрес.

"Ако имат само настоящ на "Ружа", постоянният им е друг, трябва в този срок да заявят, че ще гласуват и да ги включим", поясни Ралица Нинова.

И в трите бази данни - регистърът на населението на ГРАО, административната карта на общината и кадастърът, има огромни разминавания в адресите на имотите.

"Никой не е сигнализирал. Ето сега вие казвате, че имаме основание да го заличим", коментира още Ралица Нинова.

"За тези адреси тепърва ще разберем как стоят нещата и след сформирана комисия от община Видин и, ако е необходимо, тези адреси ще бъдат заличени", каза още Светослав Скорчев, заместник кмет на община Видин.

За тези избори обаче това няма да се случи.

ВСИЧКО ЗА ВОТА - КАК ГЛАСУВАХА ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧИ В СЕКЦИИТЕ, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Караджов и Светослав Вуцов в блиц интервю пред БНТ за вратарския пост
Иван Караджов и Светослав Вуцов в блиц интервю пред БНТ за вратарския пост
Спазват ли се мерките на опашките за гласуване пред секциите (Снимки)
Спазват ли се мерките на опашките за гласуване пред секциите (Снимки)