НОВИНИ

Неучебен ден за четири общини във Врачанско

bnt avatar logo
от БНТ
21:57, 26.11.2023
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

В снежна блокада осъмнаха днес хората във Врачанско. Обилният снеговалеж натрупа сняг около 50 см. Силните пориви на вятъра допълнително усложниха ситуацията и много населени места в района останаха без електрозахранване повече от 12 часа. Мощният циклон прекърши клони и дървета и затвори пътни участъци до три населени места. Заради усложнената зимна обстановка, утрешният ден в община Враца е обявен за неучебен.

Снежни преспи, силен вятър и домакинства без ток. Такава бе ситуацията във Враца и близките населени места. Още сутринта снежната покривка на места надмина 50 см. А заради непочистени квартали от снега и паднали дървета по улиците, хората в града останаха блокирани до обяд в собствените си домове.

"С лопатите, днес е лопатен ден. Аз съм бил у железниците 40 години, това не е сняг. Сняг до тука и влаковете вървяха, а сега не ми се говори", каза Георги Петров.

"Последният снегорин, който мина беше вчера, мисля, че сол хвърляше, това беше към 4.30 ч. следобед", подчерта Тихомир Тодоров.

"Не да се осоли, то не е минато да се разчисти. Даже не знам сега ако идва снегорин дали ще може да се качи да изчисти. Ще слизаме от тука и ще се прибираме напролет", заяви Иван Йотов.

Прекършено дърво затвори улица в един от кварталите на града. За щастие няма пострадали хора или автомобили.

"Дървото е по средата точно на пътя, няма минаване, няма почистени райони. Къде са снегорините?", каза Слави Йорданов.

Обилният снеговалеж изключи редица въздушни електропроводи в Северозапада, увредени са проводници и електрически стълбове, заради паднали клони и дървета. Много квартали на Враца и част от близките населени места останаха без ток повече от 12 часа. Константин е с малко дете и липсата на ток още повече усложнила стуацията.

"Малкият е болен в момента и няма как да му стоплим храната, той реве, лекарствата не може да му приготвим. Ние сме на бойлер и къпането също е невъзможно. Бяхме като в миналото", каза Константин Гиздов.

А заради паднали дървета на пътя, са непроходими пътни участъци до селата Чирен, Мало Пещене и Веслец. Заради усложнената зимна обстановка утре е неучебен за общините Враца, Мездра, Роман и Криводол. Затруднено движение имаше по-рано днес и на околовръстния път на Монтана. За часове се образува километрична колона от тежкотоварни автомобили, заради обърнал се на пътя автовоз.

Автор: Мирослава Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Микаела Шифрин постигна нова убедителна победа в слалома в Килингтън
Микаела Шифрин постигна нова убедителна победа в слалома в Килингтън
Нестор Ел Маестро: Искаме да спечелим всички оставащи мачове от годината
Нестор Ел Маестро: Искаме да спечелим всички оставащи мачове от годината