НОВИНИ

Нидерландия гласува 3 дни на парламентарни избори

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:20, 15.03.2021
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Тридневното гласуване на парламентарните избори в Нидерландия стартира.

Страната е под най-строгите си ограничения заради COVID-19, включително нощен полицейски час. Гласуването стартира в 7.30 часа сутринта (6.30 ч. централно гринуичко време) главно за хората в риск - в понеделник и вторник, преди основния изборен ден в сряда.

Около 2,4 милиона избиратели, които са на възраст над 70 години, имат право да гласуват по пощата.

Нидерландия е в локдаун от средата на януари. Забранено е събирането на повече от двама души, ресторантите и баровете са затворени, въведен бе и вечерен час, но за тази мярка в дните на изборите ще бъде направено изключение.

Десноцентристката Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте води в социологическите проучвания.

Рюте ръководи страната повече от 10 години, последните четири от които начело на четирипартийна коалиция. Ако спечели още един четиригодишен мандат, той може да стане най-дълго управлявалият нидерландски министър-председател.

Рекордните за последните няколко десетилетия общо 37 политически формации ще се борят за 150 места в долната камара на парламента. Съставът на 75-членната горна камара се попълва от провинциалните парламенти.

Потвърдените случаи на коронавирус в Нидерландия, с население от над 17 милиона души, са повече от 1 милион и 150 хиляди. Страната е на 21-во място в света по този показател. Починали са над 16 000 от заразените.

Изборите в страната са следени внимателно в целия Европейски съюз. Нидерландия е петата икономика в еврозоната и най-силният глас след Германия в подкрепа на финансовата дисциплина.

Правителството на премиера Рюте падна през януари - броени седмици преди редовните избори, заради скандал във връзка с принуждаването на близо 20 000 родители, неоснователно заподозрени в измами, да върнат надбавки за своите деца.

Нидерландският премиер в оставка обаче е известен с умението си да излиза невредим от скандали. Според анализатори е напълно възможно той да остане на власт и след тези сътресения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров с прогрес в ранглистата
Григор Димитров с прогрес в ранглистата
Затварят летището в Бургас до 27 март
Затварят летището в Бургас до 27 март