НОВИНИ

Нов локдаун в Сидни заради "Делта" варианта на COVID-19

нов локдаун сидни заради делта варианта covid
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
09:12, 26.06.2021
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Улиците в Сидни останаха почти безлюдни в началото на ново двуседмично заключване, за да бъде овладян силно заразният вариант на коронавируса "Делта". До момента са съобщени повече от 80 случая на COVID-19 при инфекция, свързана с екипаж на международен полет, транспортиран до карантинен хотел от летището.

Новата инвазия на коронавируса е шок за града, който се върна към относителна нормалност след месеци с малко местни случаи. Повече от пет милиона души в Сидни са обект на ограничения за движение, в допълнение към стотици хиляди други, живеещи в близките крайбрежни общности и градовете на Сините планини, които разделят града от селскостопанските райони на Австралия.

Ограниченията първоначално са били само за бизнес района на Сидни и богатите източни предградия, но разпространението на огнището навсякъде е подтикнало властите да предприемат по-драстична стъпка.

"Когато имате заразен вариант като вируса Делта, тридневното блокиране не работи - ако ще направим това, трябва да го направим правилно", каза Гладис Береджиклян, премиерът на щата Нов Южен Уелс. "Предаваемостта е поне двойно по-голяма от предишните варианти, така че трябва да се подготвим за потенциално голям брой случаи през следващите дни", добави тя.

Обявени са ограничения за целия щат извън заключването, включително задължително носене на маски на закрито и ограничения за събиране.

"Вариантът Делта се оказва много страшен враг", каза министърът на здравеопазването Брад Хазард пред репортери. "Независимо от това какви защитни стъпки се предприемаха в момента, изглежда вирусът разбира как да контраатакува.", допълни той.

Всеки, който е посетил Сидни от понеделник насам, също трябва да се самоизолира за 14 дни.

Здравните служители по целия свят са разтревожени от бързото разпространение на щама, забелязан за първи път в Индия, като отбелязват случаи на хора, предаващи вируса по време на мимолетни срещи в магазините и след това бързо заразявайки други в близки семейни контакти.

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камала Харис с първо посещение като вицепрезидент по южната граница на САЩ
Камала Харис с първо посещение като вицепрезидент по южната граница на САЩ
Започват 1/8-финалните сблъсъци на Евро 2020
Започват 1/8-финалните сблъсъци на Евро 2020