НОВИНИ

Новак Джокович, Даниил Медведев и Стефанос Циципас записаха победи на Уимбълдън

новак джокович даниил медведев стефанос циципас записаха победи уимбълдън
bnt avatar logo
от БНТ
23:20, 05.07.2023
Чете се за: 04:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Новак Джокович постигна 30-ата си поредна победа на Уимбълдън. В мач от втория кръг на турнира при мъжете сърбинът надигра с 6:3, 7:6(4), 7:5 австралиеца Джордан Томпсън.

Въпреки чистата победа, двубоят не бе от най-лесните за защитаващия титлата си Джокович. Той реализира само два пробива в целия мач. Първият от тях дойде в средата на първия сет за 4:2 гейма, а вторият бе в последния гейм на мача.

Най-равностоен бе вторият сет, в който Томпсън бе на две точки от победата. Той обаче стигна само до дюс в момент, в който Джокович сервираше за оставане в сета. В тайбрека сърбинът реализира един минибрейк, който обаче му стигна, за да го спечели със 7:4 точки.

В третия кръг Джокович ще срещне победителя от двубоя между аржентинеца Томас Мартин Ечевери и трикратния шампион в турнирите от Големия шлем Стан Вавринка от Швейцария. За момента сърбинът е и единственият, който си е осигурил място в третия кръг заради сериозното забавяне на програмата поради дъжд.

В един от най-интересните мачове от първия кръг поставеният под номер 5 в схемата Стефанос Циципас от Гърция спечели с 3:6, 7:6(1), 6:2, 6:7(5), 7:6(8) срещу бившия шампион от Откритото първенство на САЩ Доминик Тийм.

Австриецът, който в момента е на 91-о място в ранглистата, показа, че формата му сериозно е прогресирала в последните месеци и бе съвсем близо до това да отстрани един от най-високопоставените играчи в схемата.

Ключовият момент в мача дойде в средата на петия сет при 3:3 гейма. Тийм имаше точка за пробив, когато удар на Циципас от бекхенд бе обявен за аут от съдията на линията, но съдията на стола коригира решението на добра топка. Системата за видеоповторения показа, че топката наистина е добра и така до пробив не се стигна.

В тайбрека до 10 точки Тийм допусна груба грешка при резултат 7:7 на свой сервис. Австриецът спаси един мачбол при 7:9, но при втория бе разминат при мрежата от Циципас.

Наградата на гръцкия тенисист за втория кръг ще бъде още по-тежко препятствие като визитка, тъй като той ще срещне двукратния шампион на Уимбълдън Анди Мъри от Великобритания.

С победа започна и номер 3 Даниил Медведев. Руснакът срещна британския дебютант Артур Фери и го отстрани след 7:5, 6:4, 6:3. Фери направи доста добър мач предвид ранкинга си, който е 391-о място в света. Той обаче допусна грешки в решаващи моменти, от които Медведев се възползва. Във втория кръг руснакът ще играе с французина Адриан Манарино.

Победа над друг британски дебютант регистрира и седмият в схемата Холгер Руне. Датчанинът се наложи над Джордж Лофхаген със 7:6(4), 6:3, 6:2.

С успех започна участието си и финалистът за 2016 година Милош Раонич. Канадецът, който наскоро се завърна на корта след повече от две години лекуване на травма, победи с 6:7(5), 6:4, 7:6(5), 6:1 австриеца Денис Новак.

Раонич направи невероятните 28 аса в мача и в следващия кръг ще играе с номер 16 в схемата Томи Пол от САЩ.

Към втория кръг на турнира продължава и Иля Ивашка от Беларус. Той спечели с 4:6, 6:4, 6:3, 6:0 срещу аржентинеца Федерико Кория. В следващия кръг Ивашка ще играе с българина Григор Димитров. Последната среща между двамата бе миналата година на турнира в София, когато Ивашка победи в два сета.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ига Швьонтек се класира за третия кръг на Уимбълдън
Ига Швьонтек се класира за третия кръг на Уимбълдън
Младежите по волейбол на България студуват при 40 градуса в Бахрейн
Младежите по волейбол на България студуват при 40 градуса в Бахрейн