НОВИНИ

НС избра новия кабинет с премиер Кирил Петков

bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 13.12.2021 (обновена)
10143
Чете се за: 20:05 мин.
Политика
Слушай новината

България вече е с редовно правителство, към което има големи очаквания и надежди.
На извънредно заседание в парламента депутатите гласуваха премиерската кандидатура на Кирил Петков, структурата и персоналния състав на Министерския съвет.

Кирил Петков беше избран за министър-председател с гласовете на коалиционните партньори от "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България". Против гласуваха от ГЕРБ/СДС, ДПС и "Възраждане".

По-късно в Министерския съвет беше предадена властта на новите министри.

Вижте повече в репортажа на Вера Александрова и Десислава Маркова

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Кирил Петков прие властта от Стефан Янев в МС

Със 134 гласа депутатите гласуваха кандидатурата на Кирил Петков за министър-председател. Против бяха 104 депутати, нямаше "въздържали се"

Кои са министрите в проектокабинета? (Биографии + СНИМКИ)

Ето как изглежда новият кабинет.

Кирил Петков - министър-председател.

Петима вицепремиери:

Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите

Калина Константинова, вицепремиер и министър на ефективното управление - от ПП

Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията - от БСП

Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството - ИТН

Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите - ДБ.

От "Продължаваме промяната":

Николай Денков, министър на образованието, Асена Сербезова, министър на здравеопазването, Бойко Рашков, министър на вътрешните работи, Стефан Янев, министър на отбраната, Николай Събев, министър на транспорта, Даниел Лорер, министър на растежа и иновациите, Атанас Атанасов, министър на културата.

БСП - Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика, Иван Иванов, министър на земеделието, Христо Проданов, министър на туризма.

"Има такъв народ" - Александър Николов, министър на енергетиката, Теодора Генчовска, министър на външните работи, Радостин Василев, министър на спорта.

"Демократична България": Надежда Йорданова, министър на правосъдието, Божидар Божанов
министър на електронното управление.

Дебатът продължи близо 3 часа и половина.

Ето част от дебатите преди гласуването:

В началото на заседанието председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова направи декларация от парламентарната трибуна:

"Понеже днес всички ще сме заети да коментираме новото правителство, редно е да направим оценка на това, което се случи през последните 7 месеца. Редно е кабинетите "Янев" 1 и "Янев" 2 да получат оценка от действащата опозиция след като управляващото мнозинство не е направило такава"

Тя се обърна към президента Радев:

"Вие им поставихте три основни задачи - да се справят с ковид кризата, да проведат избори и да гарантират изборния процес и да гарантират Плана за възстановяване"

Атанасова заяви, че вместо това служебните кабинети са предизвикали "безпрецедентен хаос" във всяка област на обществения живот и са удължили и ескалирали кризите.

Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров представи биографична справка на кандидата на министър-председател Кирил Петков. Заяви, че в Харвардския университет той е класиран между най-добрите 10% в своя випуск. Като предприемач развива проекти в областта на проекти с висока добавена стойност.

Кирил Петков е номиниран за министър-председател от най-голямата ПГ и е призван да състави правителство на Р България, каза Гюров.

"Убеден съм, че това е достойна кандидатура на човек, който ясно съзнава своята отговорност да поеме управлението на страната в този особено труден момент на икономическа, енергийна и здравна криза. Сигурен съм, че Кирил Петков има волята да поведе борбата с корупцията и да изпълни основния ангажимент, залегнал в коалиционното споразумение, а именно - нулева толерантност към корупцията.

Гюров заяви, че Петков заедно с екипа на МС ще продължи промяната, водена от служебния кабинет, следвайки принципите на прозрачност и почтеност.

Кирил Петков представи състава на кабинета и основните приоритети пред коалиционните патньори за селедващите 4 години. Заяви, че първата му заповед като премиер ще е да въведе задължителен зелен сертификат за влизане в Министерския съвет.

Кирил Петков: Моята първа заповед ще бъде всеки в МС да влиза със зелен сертификат

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че народът е възложил много тежки задачи на своите управници.

"Народът поиска промяна - истинска, работеща промяна, а не подмяна. Ние от ДПС искаме промяната да се случи. Ако се върнете в годините назад ще видите, че ДПС винаги е апелирало за реформи във всички сектори. Това не се случи и повече отлагане на необходимите реформи не може да се допуска. Ковид кризата , икономическата, социалната, институционалната, все повече нарастващата бедност, няма да се решат с липса на институции, още по-малко с антиДПС риторика и агресия. Ние от ДПС ще подкрепим нужните решения в подкрепа на благосъстоянието на българските граждани, които гарантират решаване на кризите, нормалност в политиката, възстановяване на демократичните устои в страната, както и прекратяване на всякакви корупционни практики", каза Карадайъ.

Лидерът на ДПС каза още, че българските граждани очакват спешно преодоляване на кризите и решаване на проблемите им, повишаване на доходите, заради което има нужда от редовен кабинет, който да покрие тези очаквания.

Карадайъ призова "да осъдим погазването на Конституцията и законите на страната, и полицейщината и да защитим демокрацията и държавността".

Заяви, че ДПС няма да подкрепят предложената програма, структура и състав на МС, защото не са участвали в никакви разговори за тях.

"Но ние ще бъдем конструктивна опозиция и ще дадем своя принос в подкрепа на благосъстоянието на българските граждани, възстановяването на демокрацията и държавността, както и защита на правата и свободите на всеки български гражданин", каза Карадайъ.

Даниел Митов от ГЕРБ се обърна към гласоподавателите с думите:

"Тези, за които гласувахте връщат бившата комунистическа партия и мрежите на Държавна сигурност във властта". С тези думи се обърна Даниел Митов от ГЕРБ към десните избиратели, гласували за някоя от съставните части на готвещата се да управлява четворна коалиция.

Ако отново станем свидетели на злодеяния като продължение на репресиите на служебното правителство, още едно поколение ще насочи енергията си в конфликти и сблъсъци, вместо в нещо креативно, каза още Митов.

"Структурата на новия Министерски съвет ни предлага повече администрация, въпреки заявките за нейното редуциране. Механизмите на вземане на решения, заложени в проекта, със сигурност са подсказани от опитната БСП, трудно мога да повярвам, че някой друг може да измисли орган като партийни секретари от всяка партия във всяко министерство", каза още Митов.

Според него е очевидно, че "силовото министерство, както и цялата силова инфраструктура на държавата остава под контрола на президента".

"Ние нарекохме този феномен пети коалиционен партньор, но всъщност става дума за ментор, или кръстник на коалицията. Което означава ще в определени ситуации ще получим марионетно правителство, а не правителство на промяната", заяви Митов.

Депутатът Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, също изложи мотивите си защо подкрепя предложеното правителство на ПП.

"Когато получих покана да се присъединя към този проект от г-н Кирил Петков, аз бях впечатлен от неговата биография, както и от тази на г-н Василев и на другите участници".

По думите му обаче това не е било достатъчно, за да повярва в успеха им.

Затова аз направих нещо друго - реших да попитам "Що за хора са Кирил и Асен" - не получих нито една информация по този въпрос. Но получих едно много недвусмислено послание - че ако продължа да ги подкрепям - ще загубя най-ценното нещо, което имам. И ми се иска хората, автори на идеята да получа това послание, да знаят, че то е може би най-силната мотивация да заявя, че моето място е тук, в този отбор, заяви Петров.

Зам.-председателят на ПГ на „Възраждане” Петър Петров заяви, че заяви защо няма да подкрепи предложения кабинет. Според него в коалиционното споразумение е очаквал да види декларираните мерки за съдебна реформа, изпълнение на заявени политики в полза на правосъдие за гражданите, но за съжаление, повечето от нещата са били анализи, обсъждания, стратегии.

"За 7 страници и половина на част Правосъдие, думата анализи се повтаря 14 пъти, думата обсъждания 9 пъти", каза той. Прочел е, че ще се работи в процедурите по избор на държавните регулаторни органи да участват НПО-та. Петров каза, че че НПО-тата, които проявяват интерес към държавата - изпълнителната власт, са пряко или косвено финансирани от чужди спонсори и посолства. Дейността им също се изчерпва с анализи, стратегии и обсъждания, каза той и предположи, че юристите на тези НПО-та са написали голяма част от програмата на коалиционното правителство, в част правосъдие. Петров предполага, че заради това в него присъстват заявления за деполитизиране на ЦИК и премахване на политическите представители в ЦИК. Той попита, ако това е така - как ще се осигури прозрачност в изборите.

Петров заяви, че в споразумението няма експертиза по отношение на наказателния процес. Смята, че в част Правосъдие има огромно непознаване на тази материя.

Ние разбираме участието си в това правителство като продължение на непрекъснатите ни 5-годишни усилия за промяна на модела на управление на ГЕРБ, това заяви от трибуната на Народното събрание лидерът на БСП и вицепремиер в новия кабинет Корнелия Нинова.

Нашата цел е да имаме здрав и образован български народ, който работи и изкарва високи заплати и пенсии, ходи по чистата българска земя, яде чиста българска храна, диша чист въздух е напът да се сбъдне, каза Нинова.

"Ние ще дадем всичко от себе си, това което сте чули от нас като опозиция на ГЕРБ, да стане реалност в управлението на България", заяви Нинова.

Корнелия Нинова пред НС: Вместо еднолична власт и задкулисие, ще има прозрачност, ред и правила за всички

Днес българското Народно събрание е призвано да избере новия състав на МС и това е изключително важен ден за България. Това е най-дълго подготвяният кабинет, повече от 7 месеца. Ще имаме време да разкажем и на българските граждани, и в зала, как беше подготвен този проект, как мина през 2 избора, за да стигне трети. Това заяви Йордан Цонев от ДПС.

Днес сме добронамерени, имаме желание този проект да успее, защото страната има нужда от това, допълни Цонев.

Той направи аналогия между изказвания на Кирил Петков от последните дни и на Бойко Борисов и Цветан Цветанов - за борбата с корупцията, както и прехвърляне на отговорността към предходните управляващи. Допълни, че и ГЕРБ, и ПП, са дошли на власт след масивна медийна кампания. Ще ви повярваме, когато има реални дела, каза още Цонев.

ДПС няма да подкрепят предложения кабинет

Любен Дилов-син от ГЕРБ коментира персоналния състав на Министерския съвет:

"Имате изключително много министри от последните 7 месеца, както и съветници на г-н Радев, и членове на неговата администрация. Вероятно смятате, че последните 7 бяха едно добро време за България и едно добро управление. Вие много скоро ще разберете, че не е било така", заяви Любен Дилов-син.

По думите му "отсега е ясно, че ще бъде много трудно бъдещото управление". Ние ще се опитваме да не пречим, а когато можем ще помагаме. Но този начин на сглобяване на този кабинет беше най-недобрия, допълни Любен Дилов-син.

От "Възраждане" заявиха, че няма да подкрепят кабинета, защото виждат правителство, което не отговаря на българските националните интереси и най-важното, виждат продължение на политиките на ГЕРБ.

"В коалиционното споразумения забелязахме много сериозни притеснителни повторения с политики, упражнявани преди 12 години", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Според Костадинов става дума за фундаментални различия, които няма как по никакъв начин да накарат "Възраждане" да подкрепят подобно правителство заради различията в политическата идеология.

"Възраждане" няма да подкрепят кабинета, виждат продължение на политиките на ГЕРБ

Този кабинет заслужава да бъде подкрепен, това е най-добрият шанс България да има ефективно редовно правителство. Радваме се да подкрепим мандатоносителя, доколкото виждаме в "Продължаваме промяната" една политическа сила, която е необременена с досегашни политически трудности - това заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

По думите му споразумението позволява да се формира мнозинство, което позволява България да се управлява без ГЕРБ и ДПС, което е важна предпоставка да започнат да се реализират антикорупционни политики.

ДБ ще допринесе за по-прозрачно правителство, базирано на принципа, че властта трябва да се връща на обществото, а не да се концентрира около премиера и един кръг около него, каза още Христо Иванов.

Лидерът на СДС Румен Христов заяви, че се върви към избор на едно ляво либерално правителство, което те няма да подкрепят.

"Няма да го подкрепим поради няколко причини - на първо място, защото заявихме ясна и категорична позиция, че ще бъдем опозиция. На второ място, защото вътре присъства нашият основен опонент БСП. Заявявам категорично, че в този парламент единствената конструктивна десница е ГЕРБ-СДС", каза Христов.

Виктория Василева, ИТН: Ние ще бъдем последователни, лоялни и коректни партньори

От "Има такъв народ" заявиха, че ще подкрепят кандидата за министър-председател, както и предложения състав на Министерския съвет. Виктория Василева допълни, че представителите на "ИТН" ще продължат да бъдат "истински, шарени, по някога може би по-остри, да не спестяваме и добрите и лошите новини за правителството".

По думите ѝ в следващия Министерски съвет "ИТН" поемат тежки ресори, от които всички бягат.

Малко преди началото на заседанието коментарите на депутатите бяха разнородни, от това, че новото правителство има нужда от 100 дни, за да може да поеме властта и да започне да се справя с неотложните проблеми. Това становище изказаха депутати от управляващата коалиция.

Зам.-председателят на ПП на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че като български гражданин иска българското правителство да се справя и България да се развива.

"Затова аз днес обещавам да им помагам. Ще посочвам всяка ваша грешка, ще предлагам алтернатини решения, ще полагам усилия да ви зареждам с максималната доза реализъм. И го казвам съвсем добронамерено, защото една от най-страшните политически болести е загуба на връзка с реалността. Ще задавам въпроси. Всичко това е гаранция за едно по-добро управление", каза Дончев.

По думите му спойващият елемент в тази коалиция е омразата. Но заяви, че не е достатъчно, за да управляват. Разминаванията в позициите на партиите са неизбежни и дори ще има конфронтации, предупреди Дончев.

"Абсолютно нормално е желанието ви за овладяване на държавния апарат, но ме притеснява желанието българската държава да се основе за четвърти път. Това, че обещахте всичко на българите, е грешка, защото когато обещаеш всичко, от теб искат два пъти по всичко", каза Дончев. Предупреди, докато измъкват държавата, тя да не се озове в "омаята на илюзиите или в царството на хаоса".

"Днес съм длъжен да гласувам против, защото когато всички мислят по един и същи начин, това е сигурна гаранция, че някой не мисли", заключи зам.-председателят на ПП на ГЕРБ.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Иванов: 100-те дни са важни, за да се сработи новият кабинет
Христо Иванов: 100-те дни са важни, за да се сработи новият кабинет
Локомотив София привлече млад защитник
Локомотив София привлече млад защитник