НОВИНИ

НСИ: Хората очакват труднoсти до края на годината

нси хората очакват труднoсти края годината
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
11:10, 07.08.2020
Чете се за: 00:43 мин.

През юли 2020 г. общият показател на доверие на потребителите се покачва с 3.3 пункта в сравнение с април, като при населението в градовете увеличението е 2.7 пункта, а при населението в селата - 4.5 пункта, съобщиха от Националния статистически институт.

Според оценките на потребителите има известна положителна промяна в развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца. Очакванията на живеещите в селата са тя да продължи и през следващите дванадесет месеца за разлика от населението в градовете, което е малко по-песимистично настроено в сравнение с три месеца по-рано.

По отношение на финансовото състояние на домакинствата оценките на населението в селата леко се подобряват, докато мненията на живеещите в градовете са по-резервирани. Същевременно обаче прогнозите за следващите дванадесет месеца и на градското, и на селското население са по-неблагоприятни, в резултат на което общият балансов показател намалява с 1.8 пункта.

Потребителите считат, че през последните дванадесет месеца има леко понижение на потребителските цени, като и инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.

По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца прогнозите се изместват към по-умерените мнения, вследствие на което балансовият показател се понижава с 10.9 пункта .

Последната анкета регистрира малко по-позитивна нагласа в намеренията на потребителите да извършват разходи за „покупка на кола“ през следващите дванадесет месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коалиционният съвет е решил за премахването на палатковите лагери
Коалиционният съвет е решил за премахването на палатковите лагери
Васил Божков: Не съм продал титлата на ЦСКА през 2006 г. (ВИДЕО)
Васил Божков: Не съм продал титлата на ЦСКА през 2006 г. (ВИДЕО)