НОВИНИ

Община Каспичан предлага 2 май да бъде обявен за официален празник на св. цар Борис I Покръстител

община каспичан предлага обявен официален празник цар борис покръстител
bnt avatar logo
от БНТ
22:02, 17.02.2022
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Слушай новината

Ръководството на община Каспичан запозна вицепрезидента Илияна Йотова с идеята си, която събира все по-голяма подкрепа, 2 май да бъде обявен за официален празник на св. цар Борис I Покръстител, на православната духовност и култура. На тази дата се чества успението на св. Борис Покръстител, през 2022 г. се навършват 1115 години.

Община Каспичан планира международна конференция за делото на цар Борис I, значението на християнството, развитието на българската книжовност и култура. Форумът ще се проведе под патронажа на вицепрезидента Йотова.

От своя страна вицепрезидентът представи идеята си за създаването на постоянно действащ международен форум за кирилицата.

„Има тенденции за заменянето на кирилските букви с латински. Във фокуса на форума ще бъдат предизвикателствата пред кирилската писменост в условията на дигитализация и ролята на българската държава за спасяването на делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици“, посочи Илияна Йотова.

Тя подчерта, че е необходима целенасочена държавна политика за връщане на позициите на България на културната карта на света.

На срещата на „Дондуков“ 2 бяха обсъдени и плановете за възстановяване на Голямата базилика в Плиска, за което е създаден инициативен комитет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ина Лутай: Александра Фейгин ще покаже невероятни резултати в бъдеще
Ина Лутай: Александра Фейгин ще покаже невероятни резултати в бъдеще
Барселона и Наполи оставиха всичко за реванша
Барселона и Наполи оставиха всичко за реванша