НОВИНИ

Общинският автотранспорт в Русе без приходи, иска заем от 250 000 лв.

bnt avatar logo
от БНТ
06:58, 12.05.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

С над 50 % са намалели пътниците в обществения транспорт в Русе по време на епидемията. Дружество "Общински автотранспорт" отчита рязък спад на приходите си. Ръководството е принудено да иска финансова помощ от Общината в размер на 250 000 лева.

Заради намаляването на пътниците тролейбусите и автобусите се движат по-рядко. Хората, които все пак разчитат на градския транспорт, недоволстват от дългото чакане по спирките.

В дружество "Общински автотранспорт" работят близо 130 души, за които има опасност да бъдат съкратени.

Александър Георгиев – изпълнителен директор на "Общински транспорт Русе" ЕАД: Правим всичко възможно да си запазим хората, но при оптимизация на разходите и дейността на дружеството, може би неминуемо ще се стигне до освобождаване на някои от членовете на екипа.

Единственият начин да се излезе от финансовата криза е общината да отпусне на дружеството заем от 250 000 лв.

Димитър Недев – зам.-кмет на Община Русе: Община Русе като 100% собственик на "Общински автотранспорт" ще предприеме необходимите мерки, за да покрие тези разходи.

Крайното решение за отпускането на заема ще вземе общинският съвет на сесията си следващата седмица. Тежката финансова криза обаче няма да повлияе на цената на билетите и тя ще остане 1 лв.

Не са спрени и тръжните процедури за закупуването на нови тролейбуси и еко автобуси.

Димитър Недев – зам.-кмет на Община Русе: Надяваме се следващата година по това време да имаме 35 нови превозни средства. Община Русе работи върху бъдещи проекти за закупуване на още превозни средства.

Новата транспортна схема, която беше утвърдена миналата година и се очаква да увеличи пътниците, ще бъде въведена с доставката на модерните тролейбуси и автобуси.

Автор: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще се задържи ли топлото време до края на месеца
Ще се задържи ли топлото време до края на месеца
Днес е Световен ден на медицинските сестри
Днес е Световен ден на медицинските сестри