НОВИНИ

Огнища на COVID-19 в страната. Дифузно в София. Проф. Кантарджиев очаква пик през есента

bnt avatar logo
от БНТ
09:22, 02.07.2020
5152
Чете се за: 01:52 мин.
Още

Към настоящия момент заразяването с коронавирус е в огнища по областите, а в София разпространението е дифузно.

Тези обезпокоителни данни за COVID пандемията у нас изнесе в Сутрешния блок на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Някои експерти казваха, че юни-юли няма да има. Юни мина, пък виждате 165 са днес, може да минат и 200, но това не е защото правим много тестове. Просто много голям процент от тези тестове са положителни. В началото, когато правихме стотици тестове на ден, положителният процент бе едно-две, сега правим хиляди, но вече процента, в някои проби, е 10", обяви той.

Според него ако отново ще има пик на болестта, то той ще е през октомври месец.

"Ако има пик ще е през есента. Ще започнат да се увеличават случаите със застудяването и с началото на учебната година и вероятно коронавирусът ще върви паралелно с другите зимни вирусни инфекции", посочи професорът.

Тодор Кантарджиев обяви, че 70-80% от случаите на заболели с COVID-19 у нас са без симптоми, 10-15 на сто са с леки, като при тях болестта минава за една-две седмици.

"Но трябва да се търси медицинска помощ. Защо? Защото ти може да си много леко или безсимптомно, но може така хубаво да заразиш възрастната си майка или баба, че да стане лошо", предупреди той.

Кантарджиев отново настоя българинът да се научи да спазва мерките, които са му препоръчани. Най-вече той открои задължителните маски в магазините за хранителни стоки, както и пазаруването с колички, а не с кошници, защото така ще има по-голямо отстояние между хората.

"Сега ни питат: Защо толкова много изследвате? Това го правим, не за да плашим хората, а изследваме, за да се разбере кой отделя вируса и да търсим неговите контактни лица, защото мерките се взимат тогава, когато знаеш кой е болния", настоя той.

По думите му в момента големият брой тестове са на ръководители в държавната администрация, които изследват работниците от общината.

"В момента собствениците на предприятия също активно тестват. Мили собственици, по-добре е да организирате такива мерки, че да не допускате разпространението на болестта в колективите и да организирате такива мерки, че да хващате първите случаи, отколкото след това да давате немалко пари, за да правите PCR тестове на цялото предприятие... Да създадеш такава обстановка, че хората да не се страхуват и да крият, че са болни", настоя Тодор Кантарджиев.

Професорът призна, че българинът обича да се прикрива открай време.

"За жалост прикриваш ли болестта си, това е най-опасното. Ако се крие инфекцията и си мислиш, че ти ще решиш нещата и няма да се разчуе, грешиш", категоричен бе той.

"Секвенирани са вече първите щамове на коронавируса в Националния център и са качени вече в Световната ген банка и се анализират. От 35 секвенирани щама, 33 са подобни на циркулиращите в Европа. В нашите щамове някои от мутациите липсват. Може би на това се дължи различният начин на разпространение в страната. Два от тях са идентични на началния китайски щам, който не знам как е дошъл, след като държахме под карантина всички, които се върнаха от Китай.

Основните изводи са, че следващата седмица ще можем да кажем какви мутации са доминиращи в нас и дали те са свързани с поведението на вируса и промени в заболяването. От тези пациенти каква е епидемичната връзка и от кои държави са дошли. Утре започва секвенирането на още една група щамове", заключи проф. Тодор Кантарджиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Може ли да се спаси цирковото изкуство?
Може ли да се спаси цирковото изкуство?
Спортни журналисти: Футболистите ни с влошена форма поради дългата изолация
Спортни журналисти: Футболистите ни с влошена форма поради дългата изолация