НОВИНИ

Около 20 000 души протестираха в Словакия

Те са срещу плана на правителството да внесе поправки в Наказателния кодекс на страната

около 000 души протестираха словакия
bnt avatar logo
от БНТ
22:14, 11.01.2024
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Хиляди хора излязоха днес по улиците в Словакия, подновявайки протестите си срещу плановете на новото правителство начело с премиера Роберт Фицо за внасяне на изменения в наказателния кодекс на страната.

Промените, предложени от трипартийното коалиционно правителство, включват проект за закриването на специалната прокуратура, която се занимава с тежки престъпления, като например подкупи, организирана престъпност и екстремизъм. Според плана подобни случаи ще трябва да бъдат поети от прокурори в регионални служби, които не са се занимавали с подобни престъпления от 20 години.

Около 20 000 протестиращи, осъдиха плана на централен площад в Братислава, съобщи полицията, цитирана от местни медии. Михал Шимечка, председател на най-силната опозиционна партия "Прогресивна Словакия", бе един от тях.

"Правите същата грешка като всеки друг неуспешен диктатор", каза Шимечка в съобщение до Фицо.

"Подценявате желанието на хората за свобода и справедливост", заяви той.

"Мафия, мафия" и "Видяхме достатъчно от Фицо", повтаряха многократно протестиращите.

Законодателството, одобрено от правителството на Фицо, се нуждае и от одобрение в парламента, както и от президента, но трипартийната коалиция има мнозинство, достатъчно, за да отмени очакваното вето от президентката Зузана Чапутова. Чапутова заяви, че е готова да използва и конституционна жалба срещу законодателството. Не е ясно как ще се произнесе Конституционният съд.

Фицо се върна на власт за четвърти път, след като неговата лява партия спечели парламентарните избори в Словакия на 30 септември с проруска и антиамериканска кампания. Негови критици се опасяват, че завръщането му ще доведе до това Словакия да изостави прозападния си курс и да последва посоката на Унгария под управлението на премиера Виктор Орбан.

Откакто правителството на Фицо дойде на власт, някои високопоставени следователи и полицаи, които се занимават с най-трудните случаи, свързани с корупция, бяха уволнени или изпратени в отпуск. Планираните промени в законодателството включват намаляване на наказанията за корупция.

Под управлението на предишното правителство, което дойде на власт през 2020 г. след кампания, насочена срещу корупцията, десетки високопоставени служители, полицаи, съдии, прокурори, политици и бизнесмени, свързани с партията на Фицо, бяха обвинени и осъдени заради корупция и други престъпления.

В първия сравнително малък протест на 7 декември в Братислава се включиха няколкостотин души, но антиправителствените прояви се разраснаха и обхванаха 19 населени места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тотнъм привлече румънски национал
Тотнъм привлече румънски национал
Адрияно Дженев се класира за втория кръг на турнира по тенис в Анталия
Адрияно Дженев се класира за втория кръг на турнира по тенис в Анталия