НОВИНИ

От призраци в двора до задръстване и безсъние - най-абсурдните обаждания до телефон 112

Половината от обажданията на спешната линия в Румъния през миналата година са били фалшиви тревоги

призраци двора болка ноктите задръстване безсъние класация абсурдните обаждания спешния телефон 112 румъния
bnt avatar logo
от БНТ
15:43, 13.03.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Общество
Слушай новината

Призраци в двора, болка в ноктите, натоварен трафик или безсъние – това са само няколко от невероятните причини, заради които румънци са звънели на спешния телефон 112 през 2023 г., съобщава телевизия Диджи 24. Не става дума само за няколко абсурдни обаждания, а за пет милиона или половината от всички регистрирани позвънявания на телефона за спешни случаи, отбелязва медията, която е направила анализ на обажданията през миналата година въз основа на данни на Службата за специални комуникации.

Половината от обажданията на телефон 112 през миналата година са били фалшиви тревоги. На „върха“ на класацията за най-абсурдни обаждания е натовареният трафик – много румънци са звънели на спешния телефон, за да се оплачат, че не могат да стигнат до летището заради задръстване.

Други са звънели на 112 от любопитство - просто да проверят дали някой ще вдигне. Трети – защото им бил спрял токът. На спешния телефон са звънели и хора заради "призраци в двора", както и заради "присъствие на извънземни".

Сред абсурдните обаждания се нареждат и оплакванията на хора, останали без пари за такси, както и на такива, които не са намерили захар в магазина. Безсънието също се нарежда сред причините, довели до обаждане на спешния телефон, както и болка в главата и в ноктите. Често срещана причина за обаждане на 112 през 2023 г. е било и желанието на някои хора да нагрубят някого.

Снимки: pixabay.com

Според данните на Службата за специални комуникации през 2023 г. са регистрирани 10 милиона обаждания до спешния телефон, като половината от тях не са представлявали спешна или извънредна ситуация. Най-много необосновани обаждания са постъпили от окръг Горж, както и от Арджеш и Ковасна.

Най-малко неоснователни обаждания до спешния телефон са постъпили от Букурещ и съседния окръг Илфов, показва анализът на Диджи 24.

Снимките са илюстративни

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Трибуна Сектор Г": Време е за промяна в БФС
"Трибуна Сектор Г": Време е за промяна в БФС
Петьо Костадинов също представи своите предложения за членове на Изпълкома на БФС
Петьо Костадинов също представи своите предложения за членове на Изпълкома на БФС