Ивет Анави бе една от най-забелижителните и обичани личности на Пловдив. Родена през 1919 година в стара еврейска фамилия. Учи във Франция, а по време на Втората световна война се завръща у нас.
Ивет Анави бе дълбоко свързана с родния си Пловдив. Тя вложи изключителни усилия за запазването и развитието на сефарадска култура и традиции на пловдивските евреи.
Знанията и опита си тя пресъздаде в осемте си книги: „Традиционни еврейско-испански ястия“ – първо издание 1994 г., преведена на английски език под заглавието Sephardic Cuisine (Калифорния, САЩ, 2000);., второ издание 2001 г.; „Ръководство по еврейско-испански“ 2007 г.; „Извадени от забравата. Пловдивски медици евреи 1876 - 1941“ (2009); „Съмна се. Сефарадската жива памет“ 2010 г.; „Озарени еврейски жени“ 2013 г.; „Носталгично. Традиции на пловдивските евреи в миналото“ 2015 г.; „Кладенец с игла не се копае. Пловдивските евреи и техните занятия от началото на ХХ век до наши дни“; „Разпиляна броеница. Еврейски следи по пловдивските улици“ 2019 г.
През 2011 година, Организацията на евреите в България "Шалом" награждава Ивет Анави с годишната награда "Шофар" за утвърждаване
на еврейската култура и ценности.