НОВИНИ

Папата канонизира първата светица от родната си Аржентина

папата канонизира първата светица родната аржентина
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:17, 11.02.2024
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Папа Франциск канонизира първата светица от родната си Аржентина, а в това време аржентинският президент либертарианец Хавиер Милей седеше на първия ред в базиликата "Свети Петър".

Литургията за обявяването на Мама Антула за светица беше първата среща между аржентинския папа и Милей, който веднъж нарече Франциск "идиот" заради защитата на социалната справедливост. Аржентинският президент, който се прекръсти в началото на церемонията, седна отдясно на папа Франциск, отстрани на главния олтар.

Мама Антула е мирянка от 18-и век, която е служила на бедните и е помогнала за поддържането на йезуитската религиозна общност в Аржентина, след като религиозният орден, към който принадлежи папата, е бил потиснат.

По време на аудиенция в петък с аржентинските поклонници, пристигнали в града за церемонията, папа Франциск изтъкна Мама Антула като пример за милосърдие във време, в което, по думите му, "радикалният индивидуализъм" е заразил днешното общество.

Милей ще се срещне утре на четири очи с папа Франциск, преди да проведе частни разговори с италианския премиер Джорджа Мелони и с президента Серджо Матарела. По време на предизборната си кампания Милей определи папа Франциск като "идиот" и "представител на злото на Земята".

Папата разговаря дълго с избрания през декември Милей и посочи, че му е простил за предизборната реторика. Светият отец заяви, че обмисля да посети Аржентина по-късно тази година, което би било първото му пътуване до родината му след избирането му през 2013 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири българки излизат на подиума в първия ден на европейското първенство по вдигане на тежести в София
Четири българки излизат на подиума в първия ден на европейското първенство по вдигане на тежести в София
Алберт Попов: Това не бяха условия за състезание, радостното е, че не се получиха контузии
Алберт Попов: Това не бяха условия за състезание, радостното е, че не се получиха контузии