НОВИНИ

Пари от Фонда за възстановяване потичат към 12 държави, България още не е подала плана си

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:23, 13.07.2021
Чете се за: 02:30 мин.
По света
одобрява плановете възстановяване германия италия латвия
Слушай новината

Министрите на икономиката и финансите от Европейския съюз одобриха днес националните планове за възстановяване и устойчивост на Австрия, Белгия, Дания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Люксембург, Португалия, Словакия и Франция.

12-те държави получиха зелена светлина да използват средствата от ЕС за възстановяване и устойчивост за стимулиране на икономиките си и възстановяване от последиците от COVID-19. Днешното решение ще позволи на тези държави да подпишат споразумения за отпускане на безвъзмездни средства и заеми, които ще осигурят възможност за предварително финансиране в размер до 13%.

Мерките на отделните държави членки за постигане на възстановяване и повишаване на устойчивостта на ЕС включват декарбонизация на промишлеността, саниране на сгради, цифровизация на публичната администрация и преквалификация на работната сила. В плановете са отразени и специфичните за всяка държава препоръки, отправени в хода на обсъжданията в рамките на европейския семестър за 2019 и 2020 година.

Механизмът за възстановяване и устойчивост е централният елемент на Next Generation EU – пакетът за възстановяване, насочен едновременно към съживяване на европейската икономика след пандемията от COVID-19 и преодоляване на основните предизвикателства на нашето време като климатичния преход и цифровата трансформация.

За да получат подпомагане по линия на Механизма, държавите членки трябва да представят плановете си за възстановяване и устойчивост на Комисията, която след това ги оценява въз основа на специфичните за всяка държава препоръки и шестте стълба на Механизма.

След представянето на индивидуалния план, освен ако не бъде договорено отлагане със съответната държава членка, Европейската комисия разполага с два месеца, за да го оцени и да предложи решение за изпълнение на Съвета за неговото одобряване.

След това Европейският съвет по правило разглежда предложението в срок от четири седмици. След приемането на предложеното решение държавата членка може да подпише двустранни споразумения за финансиране с ЕК и да получи договореното предварително финансиране в срок от два месеца.

България все още не е подала официално плана си за одобрение в Европейската комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова: Служебното правителство да стане редовен кабинет
Мая Манолова: Служебното правителство да стане редовен кабинет
Брюксел ще проверява България за усвояването на евросредствата
Брюксел ще проверява България за усвояването на евросредствата