НОВИНИ

Парламентът на Великобритания спира работа за месец заради коронавируса

парламентът великобритания спира работа месец заради коронавируса
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:00, 25.03.2020
Чете се за: 00:51 мин.
Политика

В сряда вечер, Британският парламент затвори вратите си за почти месец заради новия коронавирус, въпреки критиките от страна на опозицията, която счита за жизненоважно депутатите да заседават през този критичен период.

Депутатите приеха предложението на правителството на консерваторите, което има голямо мнозинство, така че Парламентът спира работа една седмица преди планираната великденска почивка, до 21 април.

Според министър Робърт Джерик такова закриване е "разумно", предвид мерките, предприети от правителството за ограничаване на разпространението на пандемията.

"Парламентът очевидно трябва да даде пример", добави той.

Премиерът Борис Джонсън в понеделник призова населението на Обединеното кралство да остане по домовете си за поне три седмици, като също така разпореди затварянето на всички магазини и услуги, които не са от първостепенно значение.

Последните сесии на парламента се провеждаха вече в намален състав, поради броя на болни депутати или тези, които бяха решили да се самоизолират, но и за да избегнат твърде тесни контакти между 650-те депутати, които наброява Камарата на общините.

Преждевременното затваряне на сърцето на британския демократичен живот предизвика остри критики от опозицията.

„Жизненоважно е депутатите да могат да задават въпроси и да следят действията на министрите през това време на национално извънредно положение“, заяви депутатът от лейбъристите Бен Брадшоу в „Туитър“.

„Затварянето на Парламента за един месец, докато все още трябва да предприемем ключови мерки, е проблем“, заяви депутатът Лойд Ръсел-Мойл, като предложи онлайн сесии и виртуални дебати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Църквата на Божи гроб е затворена за седмица
Църквата на Божи гроб е затворена за седмица
По време на криза: Как да различим фалшивите новини?
По време на криза: Как да различим фалшивите новини?