НОВИНИ

Първи спортен обект с публично-частно партньорство в София

първи спортен обект публично частно партньорство софия
bnt avatar logo
от БНТ
12:02, 25.05.2022
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Първи спортен обект с публично-частно партньорство в София.

Това е първото предложение, което е направено според измененията в Наредбата за управление и разпореждане с общински спортни обекти от юли миналата година, с които се разшириха възможностите за публично-частно партньорство при изграждане на спортни обекти и съоръжения на територията на столицата. На практика се даде възможност да се учредява право на ползване и право на строеж безвъзмездно за срок до 30 години единствено в полза на спортен клуб, спортна федерация и обединен спортен клуб.

Инициатор на промените бе председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, като по този начин терени, които са занемарени и неизползваеми, ще се превърнат в облагородени и притегателни за софиянци и гостите на града места и ще дадат възможност за развитието на спорта в столицата. В момента текат процедури за още 4 спортни обекта на територията на София.

Предложението на Сдружение "Спортен клуб Витоша спорт 2015" е да изгради спортен комплекс в район "Люлин", като поеме разходите за експлоатация и поддръжка на обекта за период от 25 години, а след изтичането на този срок да бъде дарен на Столичната община.

Спортните съоръжения ще могат да се ползват безплатно от гражданите в определени часове в рамките на 16 часа седмично, съгласно изискванията на конкурса. Проектът бе представен и одобрен от конкурсната комисия, в която участват общински съветници от различни политически групи в Столичния общински съвет.

Окончателното решение ще вземат общинските съветници на заседанието на градския парламент в четвъртък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодор Неделев е "Футболист на футболистите"
Тодор Неделев е "Футболист на футболистите"
Трима българи на ринга днес на Европейското първенство по бокс
Трима българи на ринга днес на Европейското първенство по бокс