НОВИНИ

Първия пилотиран космически полет над полюсите на Земята планират от "Спейс Екс"

Целта на мисията е развитието на частния космически туризъм

първия пилотиран космически полет полюсите земята планират спейс екс
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:02, 14.08.2024
Чете се за: 02:02 мин.
Още
Слушай новината

Мисия на "Спейс Екс" планира първото пилотирано прелитане над полюсите на Земята, предаде АФП. Екипажът, включващ четирима астронавти, ще излети в края на годината.

Продължителността на мисията ще бъде между три и пет дни, а целта ѝ е развитие на частния космически туризъм. Наименованието ѝ е Fram2 в чест на кораба "Фрам", използван от норвежкия изследовател Фритьоф Нансен за полярни изследвания.

Ръководител на мисията и член на екипажа е криптовалутният магнат Чун Ван. Ван е роден и израснал в Китай, но наскоро стана гражданин на Малта. "Очаквам с нетърпение тази мисия вече две години и половина", написа Ван в профила си в платформата Екс.

"Това е нова глава в изследването на Космоса", каза астрофизикът Джонатан Макдауъл пред АФП. Според него достигането на полюсите изисква много повече мощност. До момента най-големият наклон, постигнат от човешки космически полет, е този на съветската мисия "Восток 6", достигайки 65 градуса спрямо равнината на екватора.

Мисията Fram2 ще бъде изстреляна с капсулата "Дракон" на "Спейс Екс" и ще бъде оборудвана с купол за наблюдение. Космическият кораб ще лети на височина между 425 и 450 км над полярните райони.

Другите трима членове на екипажа ще бъдат норвежкият режисьор Янике Микелсен, австралийският изследовател Ерик Филипс и германският изследовател Рабеа Роге. Планирани са научни наблюдения, като трябва да бъдат заснети първите рентгенови снимки в космоса и да бъде изследван необичаен светлинен феномен, наподобяващ полярно сияние.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Загубата на вода се дължи на липсата на инвестиции в подземната инфраструктура
Загубата на вода се дължи на липсата на инвестиции в подземната инфраструктура