Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Пеевски разговаря с Олеся Илашчук: Аферата "Лукойл" трябва да бъде разкрита

bnt avatar logo
от БНТ
17:31, 16.11.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
пеевски разговаря олеся илашчук аферата лукойл разкрита
Слушай новината

Да продължат да работят срещу режима на Путин и неговото финансирането, се договориха председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски и посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук на среща в парламента.

Украинският посланик благодари лично на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски и на ДПС за проактивната позиция в подкрепата на Украйна срещу престъпния путински режим от страна на България.

Специален акцент беше поставен върху мерките за прекратяване на всички икономически дейности, които генерират милиардни печалби, с които се финансира руската войска и частни военни компании като "Вагнер".

"Аферата "Лукойл" трябва да бъде разкрита и всички замесени да понесат отговорност", категоричен бе Делян Пеевски.

Той подчерта, че за преустановяване на всички възможности за заобикаляне на европейските санкции и влияние на Русия, с цел финансиране на военната кампания в Украйна, ще сезира прокуратурата за установяване на пълния размер на престъпленията на длъжностни лица срещу санкциите. Прокуратурата и ДАНС трябва да се намесят в тази чудовищна международна афера "Лукойл", е мнението на председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Той е уверил посланик Илашчук, че ще бъде настоятелен докрай в действията си, за гарантиране на спазването на санкциите, запазването на националния и европейския суверенитет и създаването на абсолютна невъзможност от страна на висши държавни чиновници да си затварят очите пред тези опасни злоупотреби.

Снимки: Пресцентъра на ДПС

Пеевски информира посланик Илашчук, че ще сезира прокуратурата и ДАНС за митническите данни за износ и внос на петролни продукти, произведени от руски петрол, с произход "Лукойл". За разследването ще бъде изискано от украинските митници да бъде предоставена подробна информация за количествата, която ще бъде съпоставена с тази на българските митници. По предварителна информация над 60% от преработения в "Лукойл Нефтохим" руски петрол не отива за българския или украинския пазар, а съществуват обосновани предположения, че зад тези данни се крият милиарди, с които се финансира престъпния руски режим и войната.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски и посланик Олеся Илашчук се договориха да продължат интензивното си сътрудничество в оперативен порядък така, че Украйна да получи необходимата подкрепа, за да се защити от агресора.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращата пред Съдебната палата трансжена е била отведена за установяване на самоличността
Протестиращата пред Съдебната палата трансжена е била отведена за установяване на самоличността
Столичната полиция издирва мъж, изчезнал от лечебно заведение в Подгумер
Столичната полиция издирва мъж, изчезнал от лечебно заведение в Подгумер