НОВИНИ

Пет писма-бомби в Испания: Сред получателите са премиерът и украинският посланик

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
14:37, 01.12.2022 (обновена)
Чете се за: 01:37 мин.
По света
канцеларията испанския премиер също получила пощенска пратка бомба
Слушай новината

Вече пет са обезвредените писма-бомби в Испания, получени в ключови обекти, включително канцеларията на премиера и украинския посланик в Мадрид. Първоначалните данни сочат, че устройствата са изпратени от територията на Испания.

Пратките в кафява хартия съдържат суха запалителна смес, която може да предизвика по-скоро внезапен пламък, отколкото експлозия. Едно от писмата все пак леко рани човек от охраната на украинското посолство, други три бяха унищожени с контролирани експлозии от силите за сигурност, а едно е запазено за нуждите на разследването.

Първата пратка е получена в канцеларията на премиера още на 24 ноември, последната - в испанското Министерство на отбраната. Останалите мишени са оръжеен производител в Сарагоса, който доставя ракетни установки на Украйна и сателитен център на Европейския съюз в авиобаза Торехон край Мадрид.

снимки: БГНЕС

Във връзка с петте пратки руското посолство в Испания осъди всяка заплаха или терористичен акт, особено срещу дипломатическа мисия. Испанските власти засилиха мерките за сигурност около обществените сгради и проверките на пощенските пратки. Страната е в повишена степен на трегова за терористична заплаха след ислямистките атаки през изминалото десетилетие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Актьори от Народния театър с отворено писмо до президента в защита на директора
Актьори от Народния театър с отворено писмо до президента в защита на директора
Местят паметника на Екатерина Велика от центъра на Одеса (видео)
Местят паметника на Екатерина Велика от центъра на Одеса (видео)