НОВИНИ

Петима служители на ООН в Йемен са отвлечени, един от тях е чужденец

петима служители оон йемен отвлечени един тях чужденец
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:30, 20.02.2022
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Слушай новината

Петима служители на ООН са отвлечени от заподозрени бойци на „Ал Кайда” в Южен Йемен, съобщиха йеменски служители, на които се позовава „Дойче вече”.

Те са отведени в провинция Абян късно в петък, докато са се връщали в Аден, временната столица на Йемен, след полева мисия, потвърди ООН.

„ООН е в тесен контакт с властите, за да осигури освобождаването им“, каза Ръсел Гийки, говорител на висшия служител на ООН в страната.

Говорител на генералния секретар на ООН каза, че в централата са запознати със случая, но отказа да го коментира "по очевидни причини". Той не даде подробности.

Според йеменското правителство отвлечения персонал на ООН се състои от четирима йеменци и един чужденец. Неговата националност не се уточнява. Те са работили с Министерството на сигурността и безопасността, се казва в съобщението. Правителството работи, за да осигури освобождаването им.

Племенните лидери казаха, че водят преговори с похитителите, за да осигурят освобождаването на работниците. Похитителите пък искат откуп и освобождаването на някои екстремисти, затворени от международно признатото правителство на Йемен.

По-късно се появи информация, че отвлеченият чужденец е български гражданин, който е служител на ООН. От МВнР обаче опровергаха информацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макрон и Путин разговаряха 105 минути по телефона
Макрон и Путин разговаряха 105 минути по телефона
Успех за Петър Хубчев при завръщането му в Берое
Успех за Петър Хубчев при завръщането му в Берое