НОВИНИ

Почти всеки трети българин не може да плати всичките си сметки, сочи проучване на Eurofund

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:23, 22.08.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Бизнес
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Почти всеки трети българин не може да плати всичките си сметки. Това показва проучване на Eurofund, направено през пролетта. Най-сериозни затруднения в целия Европейски съюз, включително и у нас, хората срещат с плащането на битовите си сметки.

Според проучването, направено през пролетта, 27 процента от хората у нас вече срещат затруднения да плащат сметките си. В европейски мащаб задлъжнялостта на гражданите също расте. Най-голям ръст на задълженията има при битовите сметки, където некоректните платци са се увеличили с 5 процента само за две години.

А ръстът на цената на енергоизточниците се очаква да задълбочи тази тенденция. Има ръст и на необслужените потребителски кредити, а с два процента са се увеличили длъжниците на телекомите. При наемите и вноските за ипотечен кредит няма увеличение на длъжниците в европейски мащаб, но у нас все по-отчетливо се усеща актуализирането на наемите с оглед на растящата инфлация. И не само на тях.

Ето какво казаха столичани как се справят с разходите си:

"За момента не съм просрочвал, но ми направи впечатление че за "Топлофикация София" изравнителната сметка е доста висока, над 750 лева. - Налага ли ви се да се лишавате от някои неща напоследък? - Да, замислям се вече какви разходи правя".

"Доста имам затруднения, много се качиха всички сметки и е много трудно. - С кое ви е най-трудно? - С тока и с водата. И сега като гледам изравнителните сметки за парното, просто не знам как ще стигна. Май ще трябва да започна две работи, за да успея".

Освен намирането на втора работа и намаляване на разходите обаче, има и друг вариант да запазим стандарта си на живот в условията на постоянно растяща инфлация. И той е да управляваме активно доходите си, колкото и ограничени да са те.

"Те са свикнали да харчат всичко, което изработят. Но трябва да се знае дори и с малкото изработени средства се запазят 10 процента за черни дни, и нещо повече - ако намерят място за тези пари и ги инвестират в нещо, което може да им даде по-голяма доходност в дългосрочен план, те могат да постигнат цените си и да победят в дългосрочен план инфлацията", заяви Георги Георгиев, портфолио мениджър.

Не става дума за инвестиции в имоти и влогове, допълват специалистите. А като най-лош вариант за справяне с критична финансова ситуация е бързия кредит, категорични са още те.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангел Стойков обяви състава на футболните национали до 19 г. за контролите със Словения
Ангел Стойков обяви състава на футболните национали до 19 г. за контролите със Словения
ПП: Преговори с "Газпром" няма да дадат резултат, лутането на служебния кабинет застрашава енергийната система
ПП: Преговори с "Газпром" няма да дадат резултат, лутането на служебния кабинет застрашава енергийната система