НОВИНИ

Българите в Албания се нуждаят от подкрепа, искат спешна среща с президента Румен Радев

Александър Марков
от Александър Марков
18:19, 22.08.2022
Чете се за: 05:22 мин.
По света
Слушай новината

Българо-македонският спор се пренася и в Албания. Поредното неразбирателство възниква около евентуалното обособяване на два района в Албания - Голо Бърдо и Гора, в отделни общини. В тези райони е съсредоточено българското малцинство, признато от Парламента в Тирана през 2017 г. Организации, близки до Скопие, обаче, твърдят, че населението в тези райони е македонско. Сънародниците ни поискаха спешна среща с президента Румен Радев.

Българската общност в Албания живее в районите Мала Преспа, Голо Бърдо и Кукъска Гора. Те са няколко десетки хиляди и официално бяха признати за малцинство от албанския Парламент през 2017 г. Според експерти сънародниците ни, които живеят там от столетия.

Сега предстои районите Голо Бърдо и Гора евентуално да бъдат обособени отново в отделни общини, което ще позволи компактното българско население там да привлича по-лесно инвестиции, да доказва българския си произход и да търси помощта на България.

"Нашата територия - сите пътища са църни пътища, няма ни един път с асфалт. Много трудно е да влезеш в нашите територии. Нямаме нито един депутат. И в общините нямаме ни еден човек от нашите хора.", недоволен е Хаджи Пируши от дружество "Просперитет" в Голо Бърдо, Албания.

Освен липсата на представители във властта, нито един албански официален документ не посочва къде живее нашата общност. И за нашите сънародници става все по-трудно да доказват своя произход на база акта си за раждане.

"В миналото Голо Бърдо е била самостоятелна община, тоест, в акта за раждане е било записано, че лицето е раждано там и тъй като става въпрос за компактно българско население, тоест там освен българи, няма други, много лесно се установяваше българския произход на въпросния кандидат. В наши дни, когато тези общини са ликвидирани, ние чисто административно губим всякаква следа.", казва доц. Спас Ташев от Институт за изследване на населението и човека към БАН.

"Много проблеми, документите се бавят, 3 - 4 години. Има хора, които се отказват. Защо?", пита Хаджи Пируши от Голо Бърдо.

През октомври предстои преброяване в Албания и паралелното придвижване с въпроса за обособяването на общините, обаче, е заплашено от организациите на македонците там, които имат свой депутат.

Васил Стерьовски е човекът, който твърди, че има само македонци, а не българи в Албания и че София българизира Тирана. Стерьовски иска да е ясно, че общините Голо Бърдо и Гора са с македонско население.

"За нас са неприфатливи напорите на Бугария, злоупотребявайки го своето членство во ЕУ, за негацаия и асимилация на македонците во Албания со цел създаване на бугарско малцинство во местата, къде живеят македонци. Бугария денес върши агресия со цел асимилация на македонците в Албания.", казва Стерьовски в запис, публикуван в профила му в социалните мрежи.

На всичко това българите в Албания отговарят с иронична насмешка.

"Молим Ви, не се занимавайте со тия хора що го говорат. Нашата Конституция казва да си каже секой човек кой е. И каква нация е. Не му трябват на Стеровски тия македонци - немаме никакво общо с тях.", категоричен е Хаджи Пируши.

В Мала Преспа, Голо Бърдо и Кукъс, обаче, македонистката пропаганда работи активно от години, според експерти. И България трябва да направи повече за своето малцинство там.

"Българите се нуждаят от подкрепа - най-вече за българските училища. Ние имаме няколко хиляди души българи от Албания, които са завършили в България своето висше образование. Тези хора могат да бъдат мост на сътрудничество. Има много варианти, но някой трябва да координира тази дейност, за да може България да защити своите сънародници.", казва доц. Спас Ташев, Институт за изследване на населението и човека - БАН.

Пред БНТ българите в Албания поискаха спешна среща с президента Румен Радев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП: Преговори с "Газпром" няма да дадат резултат, лутането на служебния кабинет застрашава енергийната система
ПП: Преговори с "Газпром" няма да дадат резултат, лутането на служебния кабинет застрашава енергийната система
ЦСКА 1948: На трибуните се завърнаха знакови фенове
ЦСКА 1948: На трибуните се завърнаха знакови фенове