НОВИНИ

Поредни севернокорейски ракетни опити предизвикаха напрежение в Япония

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:23, 03.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Ден след поредната ескалация на напрежението на Корейския полуостров, Пхенян изстреля три ракети, едната от които балистична. В Северна Япония беше обявена тревога. В крайна сметка ракетата, която е имала потенциал да прелети над страната, е паднала в Японско море. Токио, Вашингтон и Сеул осъдиха провокацията.

Предупреждение за жителите на Централна и Северна Япония да потърсят убежище. След задействането на системата за тревога временно е преустановено движението на влаковете и метрото в префектурите Мияги и Ниигата.

Пхенян изстреля три ракети - две с малък обсег и една междуконтинентална балистична ракета, която обаче не успя да прелети над Япония.

"Северна Корея изстреля няколко ракети към Японско море от източния си бряг. Една от тях измина 750 километра на височина 2 хиляди километра и падна във водите на Японско море. Смятаме, че това е била балистична ракета със среден обсег", заяви Ясукадзу Хамада, министър на отбраната на Япония.

Няма данни за нанесени щети. Ракетите не са попаднали в изключителната икономическа зона на Япония, съобщи говорител на правителството в Токио. Япония, Южна Корея и САЩ осъдиха военната провокация.

"Ракетните изстрели са възмутителни и напълно неприемливи. Разпоредих японското общество да бъде коректно информирано и да бъде направен анализ", допълни Кишида Фумио, министър-председател на Япония.

"Не можем да не осъдим техните антихуманни провокации, извършени по време на националния ни траур", каза още Лим Со Сук, говорител на южнокорейското министерство на външните работи.

Вчера двете Кореи си размениха ракетни обстрели, като Северът извърши рекорден брой ракетни изпитания в рамките на един ден. Напрежението по традиция се покачва заради съвместното ежегодно военно учение на САЩ и Южна Корея. След поредно изстрелване от страна на Пхенян, Сеул и Вашингтон обявиха, че удължават общите си военни маневри.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
409 са новите случаи на коронавирус у нас
409 са новите случаи на коронавирус у нас
Зеленски: Руският ракетен обстрел застрашава износа на храни
Зеленски: Руският ракетен обстрел застрашава износа на храни