НОВИНИ

Последен ден от референдумите в контролираните от Русия украински територии

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:05, 27.09.2022
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Днес е последният 5-ти ден от референдумите за присъединяване към Русия, обявени в 4 украински области, контролирани от Москва. Русия обеща "пълна защита" на териториите, които изявят желание да се присъединят към Руската Федерация. Киев и Западът заклеймиха допитването като незаконно и е ясно, че няма да признаят резултатите. Според британското разузнаване Путин ще обяви "официланото" присъединяване на окупираните региони към Руската федерация в петък.

Кадрите са разпространени от министерството на отбраната. Жители на Санкт-Петербург заминават за начална подготовка, гласи пояснението към тях. Като се уточнява, че под бойните знамена са свикани само граждани с опит във военното дело или военно образование.

"Първо сме полагали клетва да защитаваме родината. И второ - нашите момчета се нуждаят от помощ", заяви Иля Сергеенко, жител на Санкт-Петербург.

И ако Иля е готов да се жертва за родината, то Михаил, който е от Москва, твърди, че случващото се е нещо страшно и вече е отказал повиквателна.

"Когато отказах да взема повиквателната, тя ми каза - както си решите. Сега ще идете за 10 години в затвора, защото отказахте, а това е незаконно. Сега ще ви съставим акт", заяви Михаил Суетин, отказал да вземе повиквателна.

Мъжът получава повиквателна докато е задържан след протест срещу частичната мобилизация. След шест часа в полицейски автомобил и безброй заплахи за живота си, Михаил е освободен. Казва, че предпочита да чака у дома кога ще дойдат да го арестуват, колкото да седи в окоп край някой украински град и да чака да падне бомба отгоре му.

"Това, което се случва, е страшно. Но има някаква надежда, че моите думи и действия, или нещо друго, ще мотивира повече хора да протестират... Но не мога да обещая, че утре ако се почувствам много зле, няма да избягам някъде в гората", каза Михаил Суетин.

Град Батайск, Ростовска област. Няколко двойки са решили да официлизират отношенията си като сключат брак... минути преди младоженците да заминат за военна подготовка. Има страх, но повече са притесненията за близките, казват мъжете с непоклатимо убеждение, че родината трябва да се защитава. Младоженките обаче не успяха да скрият емоциите си.

Днес е последният 5-ти ден от референдумите за присъединяване към Русия в 4 украински области, контролирани от Москва. Според руски медии, въпреки украинските атаки и заплахи, избирателната активност е много висока. В Донецка и Луганска област е над 80%, а в Запорожка и Херсонска - над 60 на сто. Резултатите вероятно ще бъдат обявени още днес, а по информация на руски медии утре държавната Дума да премине към обсъждане на анексирането на окупираните украински територии.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Иванов: Кръстаич надхвърли очакванията
Георги Иванов: Кръстаич надхвърли очакванията
Проф. Радостина Александрова: До голяма степен сме по-добре защитени от коронавируса
Проф. Радостина Александрова: До голяма степен сме по-добре защитени от коронавируса