НОВИНИ

Потъналото пристанище и битките на траките с Лизимах проучват край Шабла

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:39, 25.09.2022
Чете се за: 03:40 мин.
Новини от миналото
Слушай новината

Следи от битките с Лизимах откриха археолозите в крепостта Карон Лимен до фара на Шабла. Пристанището, изградено от траките, има интересна съдба, неизвестна до сега на науката.

Табелката с надпис и тази година не излезе, шегуват се археолозите, но са повече от уверени, че това трябва да са останките на древното тракийско пристанище Карон Лимен. Въпреки че в писмените извори то е споменато само като транзитна спирка на Виа Понтика.

Когато брегът отдавна е потънал и няма следи от обитание, когато писмените източници не са силна опора, идват археолозите и те ще кажат със сигурност имали ли са траките корабоплаване и истина ли е пристанището Карон Лимен.

Сега разкриват ранновизантийската крепостна стена и кула. Но във вътрешността й успели да проучат тракийския пласт. И освен култови огнища, открили огромно количество амфори. Което означава само едно. Търговия и корабоплаване.

Боян Иванов - ръководител на археологическите разкопки: Първоначално, както подсказва самото име Карон Лимен е било използвано от карите, които са тракийско или предтракийско племе обитавало тези земи. Те са били много добри мореплаватели".

Дали карийците са произвеждали и изнасяли зърно, или пристанището им е било само спирка на корабите, които са го транспортирали от кримския полуостров към елинистическите колонии - археолозите нямат достатъчно находки, за да кажат. Но пък са сигурни, че местните са участвали в битките с Лизимах, който вероятно е разрушил първата крепостна стена. Откриват и триръбите остриета на тракийските стрели и ядра за прашки - на македонските стрелци.

Боян Иванов: Знае се принципно, че Лизимах прави два големи похода срещу Калатис. Калатис се разбунтува срещу този диадох на Александър, обединява голяма част от черноморските градове, северно-черноморски, включително Одесос и други големи градове и най-вероятно Кария. И Лизимах прави поход, за да го отвоюва, минава и унищожава Кария.

Над изпепеления слой следващите обитатели на елинската колония изграждат светилище, големите крепостни стени и кули се издигат от времето на Юстиян.

Боян Иванов: Принципно районът е неспокоен, затова се изгражда този квадрибургиум - вече започва великото преселение на народите и тук има различни нашествия. Идват гетите... От другата страна, степната идват номадски племена.

Номадите със сигурност не са се интересували от пристанището и не него са пазили дебелите крепостни стени. Тук най-ценно е било каргото, или това, което са товарили корабите.

Но освен част от крепостната стена и защитните кули, от древното пристанище не е останало почти нищо. Отдавна е погълнато от морето.

С какво са търгували траките, на къде са изнасяли продукцията си и защо древното пристанище е потънало вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младен Кръстаич: Ще ни трябва енергията от мача с Гибралтар
Младен Кръстаич: Ще ни трябва енергията от мача с Гибралтар
Тропическата буря Хермин достигна до Канарските и Балеарските острови
Тропическата буря Хермин достигна до Канарските и Балеарските острови