НОВИНИ

Повече от 13 600 души са карантинирани в София

повече 600 души карантинирани софия
Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:04, 16.04.2020
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

София в момента е градът с най-много заразени с COVID-19. 13 621 са гражданите, които са били или продължават да са карантина. Данните съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в изявление пред Общинския съвет днес.

Общо в София са подготвени 982 легла за лечение на пациенти в неусложнено състояние и 371 за пациенти, които се нуждаят от интензивни грижи.

Около 1/3 от целия ресурс е в приведен в пълна готовност още от края на март, а останалите са в готовност за включване при необходимост. Всички общински болници са осигурени с нужния брой защитни облекла, предпазни маски, и дезинфектанти.

Всекидневно осигуряваме храна на повече от 3000 души на територията на цялата община, като този обем всяка седмица се увеличава. В него се включва работата на общинския "Социален патронаж" с 1500 адреса, работата на екипи на няколко районни администрации по програмата на социалното министерство за топла храна на 1100 човека.

Организирахме заедно с БЧК доставка на хранителни продукти на хора с ниски доходи, които са останали извън обхвата на програмата и доставяме безплатна храна на над 300 крайно нуждаещи се. Това става и благодарение на дарители, с които работим – ресторанти и хранителни вериги, съобщи Фандъкова.

Само за няколко седмици над 280 граждани се записаха за доброволци към Столична община.

Тествани са 792 лекари и служители, които работят на първа линия. 509 лекари и медицински персонал от общинските 5-а, 4-а и 2-а градски болници преминаха през PCR тестове, а на 283 от служителите на аварийната дирекция, доброволци и социален патронаж са направени бързи тестове. Започва тестване и на служителите на Столичен инспекторат.

При тестването бяха установени положителни 4 души медицински персонал, а 6 съмнителни проби от бързите тестове са насочени за тестване с PCR.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горски служители помагат при раздаването на пенсиите в труднодостъпните села в Петричко
Горски служители помагат при раздаването на пенсиите в труднодостъпните села в Петричко
Младите хора на Стара Загора с красиви послания преди Великден
Младите хора на Стара Загора с красиви послания преди Великден