Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Повече от половината българи искат хартиените рецепти да се запазят паралелно с електронните

от БНТ
15:03, 12.09.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
юни лекарствата здравна каса отпускат електронна рецепта
Слушай новината

58% от българите подкрепят паралелното използване на хартиените и електронните рецепти. Това показват данни от национално представително проучване, проведено от агенция „Тренд“, което беше представено от ръководството на Българския лекарски съюз.

На въпрос дали трябва да се премахне изцяло хартиената рецепта, 21 на 100 от респондентите са отговорили положително, а едва 10% са на мнение, че трябва да останат само хартиените рецепти.

Според резултатите от проучването 44% от анкетираните съобщават, че да купували антибиотик без рецепта, а други 55 на 100 пък са чули за свой близък, че си е купил антибиотик без рецепта.

“Българските пациенти следва да бъдат третирани като европейските. Показателен за ограничаването на правата на българските пациенти е фактът, че един чужденец ще може да си закупи предписаните му медикаменти с хартиена рецепта от българска аптека, докато българският пациент – не”, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Междувременно проучване на БЛС показва, че 90% от лекарите са на мнение, че трябва да останат и двата вида рецепти – електронна и хартиена.

“20 хиляди лекари, които са в болничната помощ, няма да имат възможност за електронни рецепти”, коментира проф. Христо Шивачев, заместник-председател на БЛС.

Той беше категоричен, че въвеждането изцяло на електронна рецепта в системата по- скоро би намалило качеството на проведеното лечение.

Според БЛС жълтите и зелените рецепти е задължително да бъдат изписвани по електронен път.

“Нелогично е електронната рецепта да не е въведена по отношение на жълтите и зелени рецепти, които изискват много по-строг контрол и проследяемост, тъй като касаят медикаменти с риск от пристрастяване”, изтъкна д-р Маджаров.

Според съсловната организация, за да се ограничи свръхупотребата на антибиотици, е необходимо да се наложи контрол върху отпускането им и да не може да се изписват ако не е отворена рецепта в аптеката.

„Най-лесно е да се направи това чрез възможността за обвързване на софтуера в аптеките с НЗИС. На всички е ясно, че може да бъде проверена складовата наличност и съответно отпуснатите медикаменти. Срещу тях трябва да има издадена рецепта. Така както е софтуерно е направено невъзможно отпускането на лекарства по Здравна каса без рецепта, може да бъде направено и за антибиотиците, “, каза в заключение д-р Маджаров и допълни, че въвеждането на данните в НЗИС е работа, както на лекаря, така и на фармацевта.

Д-р Маджаров коментира още, че не забраната, а доброто внедряване на електронната рецепта е важно и посочи, че във всички европейски държави, с изключение на Естония, съществуват и двата варианта на хартиена и електронна рецепта в здравеопазването.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
10 мигранти, преминали незаконно границата ни, получиха присъда от 3 месеца затвор и по 100 лв. глоба
10 мигранти, преминали незаконно границата ни, получиха присъда от 3 месеца затвор и по 100 лв. глоба
Едмонд Назарян е на полуфинал на Световното първенство по борба
Едмонд Назарян е на полуфинал на Световното първенство по борба