САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Премиерът на Австралия: Зад кибератаките стои извършител, подкрепян от държава

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:47, 19.06.2020
Чете се за: 00:45 мин.
Сигурност

Австралия стана обект на масирана кибератака. Според австралийския премиер, зад нападателите стои държава, която не назова, но уточни, че не са много страните, разполагащи със значителни способности, за да извършат подобно нещо. Той предупреди, че кибератаките не са нещо ново, но в последно време са зачестили.

Мишена на извършителите в продължение на три месеца били правителството, политически формации, доставчици на услуги, оператори на стратегическа инфраструктура. Няма голямо изтичане на лични данни в резултат на злонамерените действия, съобщи министърът на отбраната.

Заради естеството и мащаба на извършената атака, властите вярват, че зад нападателя стои държава.

Скот Морисън, министър-председател на Австралия: Австралийското правителство не би отправяло публично обвинения, но сме напълно убедени, че това са действия на подкрепян от държава извършител.

Според три различни източника на агенция Ройтерс, Австралия разглежда като основен заподозрян за зачестилите кибератаки срещу свои обекти Китай - хипотеза, която беше отхвърлена от Пекин.

Говорителят на китайското външно министерство отрече Пекин да е замесен и осъди всички форми на кибератаки.

Отношенията между Австралия и Китай са обтегнати и заради призиви на Канбера за международно разследване на разпространението на коронавируса.

Китай е най-големият търговски партньор на Австралия, но наложи мита на някои стоки, замрази частично вноса на телешко и предупреди своите студенти и туристи да не посещават страната.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Благотворителен бал събира средства за храм-паметника "Св. Александър Невски"
Благотворителен бал събира средства за храм-паметника "Св. Александър Невски"
Шести ден километрични опашки от камиони на Дунав мост
Шести ден километрични опашки от камиони на Дунав мост