НОВИНИ

Проблеми с кръста спряха Тайбе Юсеин за "Дан Колов - Никола Петров", Биляна Дудова ще се бори на олимпийските квалификации

Травмата на Юсеин сложи край на спора ѝ с Дудова за титулярното място в категория до 62 кг за участие в предстоящите две олимпйски квалификации за място на Игрите в Париж 2024

тайбе юсеин мими христова разменят категориите държавното първенство сливен
Снимка: БФ Борба
bnt avatar logo
от БНТ
17:38, 07.03.2024
Чете се за: 03:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Стара контузия в кръста спря Тайбе Юсеин за участие на турнира по борба "Дан Колов – Никола Петров", който започна днес в столичната зала "Асикс Арена".

Капитанът на националния ни отбор при жените трябваше да стартира при 62-килограмовите, но днес е почувствала болки, които няма да ѝ позволят да се включи в състезанието. Припомняме ви, че Юсеин беше извън тепиха в продължение на близо две години, в които тя претърпя две операции от дискова херния, за да се завърне по време на европейското първенство в Букурещ миналия месец.

Оттеглянето на Тайбе от "Дан Колов – Никола Петров", която е бивша световна и трикратна европейска шампионка, означава и край на нейният спор с Биляна Дудова за титулярното място в категория до 62 кг и право на участие на предстоящите две олимпийски квалификации, като тази информация беше потвърдена и от генералния секретар на БФ Борба Валентин Райчев.

"За тази категория имахме специален регламент, за да бъдат двете състезателки поставени при равноправни условия. При това положение на двете олимпийски квалификации ще бъде представени от Биляна Дудова. А какво ще е бъдещето на Тайбе Юсеин предстои да видим и дали изобщо травмата ще й позволи да продължи да се състезава", коментира Райчев.

Биляна Дудова е бивша световна и четирикратна европейска шампионка, но досега никога в своята кариера не е участвала на олимпийски игри. За да дебютира на най-големия спортен форум на планетата, 26-годишнината ни състезателка ще трябва да заслужи квота на една от двете пресявки - в Баку (5-7 април) и в Истанбул (9-12 май). На първата виза за Париж 2024 ще заслужат финалистките в отделните категории, докато на втората ще се класират първите трима в крайното подреждане, като бронзовите медалисти ще имат допълнително преборване.

До момента България има една квота за Игрите във Франция, спечелена от Семен Новиков в категория до 87 кг на класическия стил. Междувременно натурализираният у нас украинец ще излезе утре на тепиха за участието си в турнира "Дан Колов – Никола Петров", след като през миналата година той стана носител на златния пояс в надпреварата.

В утрешния ден участието си започват още Юлияна Янева и София Георгиева при 68-килограмовите. В категория до 74 кг при мъжете на старта бившият ни европейски вицешампион Мирослав Киров ще спори с Михаил Георгиев, докато националът Рамазан Рамазанов се изправя срещу Иван Стоянов.

Срещите в столичната зала "Асикс Арена" започват в 10:30 часа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиян Радулов загуби във втория кръг в Торейо
Илиян Радулов загуби във втория кръг в Торейо
Къде се загуби доброто настроение при по-младите поколения?
Къде се загуби доброто настроение при по-младите поколения?