НОВИНИ

Продължаващото насилие в Судан може да предизвика хуманитарна криза в Източна Африка

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:28, 30.04.2023
Чете се за: 02:00 мин.
По света
продължаващото насилие судан предизвика хуманитарна криза източна африка
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Тежки боеве разтърсиха отново столицата на Судан въпреки поредното примирие, което изтича в полунощ. Една от враждуващите страни - Силите за бърза подкрепа, обяви удължаването му с още 72 часа. Двата лагера взаимно се обвиняват за нарушаването на спирането на огъня. Продължаващото насилие може да предизвика хуманитарна криза в цяла източна Африка, предупреди представител на ООН.

Армията на Судан призова жителите на столицата да си останат вкъщи и атакува позиции на Силите за бърза подкрепа в Хартум с въздушни удари и артилерия. Примирието имаше за цел да даде възможност за евакуация, но милиони остават блокирани в града. Боевете са засегнали 12 от общо 18 щата. В страната има дефицит на всички стоки, цените стремително се покачват.

Ситуацията извън столицата също не е особено добра. В град Ад Дамер лекарствата и храните са на привършване. Ще издържим не повече от седмица, казва местен лекар. Сраженията се отразяват и на хранителните магазини.

8 тона животоспасяващи оборудване и материали вече пристигнаха в Порт Судан от Йордания. Те ще бъдат разпределени между суданските болници и доброволците от суданския Червен полумесец, които оказват медицинска помощ на пострадали.

Продължава евакуацията на суданци и чужденци от страната по суша, въздух и вода. Сателитни снимки показват дълги автобусни конвои на египетската граница. Според ООН десетки хиляди са избягали в Чад, Южен Судан, Етиопия и Централноафриканската република.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Клисура отбелязват 147 години от избухването на Априлското въстание
В Клисура отбелязват 147 години от избухването на Априлското въстание
Салернитана отложи шампионските тържества на Наполи
Салернитана отложи шампионските тържества на Наполи