НОВИНИ

Проект за круизен кораб задвижван с водород разработват в Русе

проект круизен кораб задвижван водород разработват русе
bnt avatar logo
от БНТ
16:06, 03.06.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Русенски екип ще работи по проект за изграждане на круизен кораб задвижван с водород, съобщиха от Русенския университет "Ангел Кънчев“. Това е една от двете одобрени български инициативи в това направление. Партньори на висшето учебно заведение ще бъдат Община Русе, БАН и Асоциацията на Дунавските общини.

Проектът предвижда още изграждане на зарядна станция на водород, автобус и микробус задвижвани с водород, както и осигуряването на изследователско пространство в областта на водородната мобилност. Планираната му обща стойност е 16,6 млн евро.

От тях, 10 млн евро се предвижда да бъдат изразходени за круизен кораб, задвижван с водород, а останалите 6,6 млн. евро за изграждането на зарядната станция и превозните средства. Проектът е добър пример за изграждане на база за обединяване на усилията на държавни и местни структури, наука и бизнес за "Енергия с нулеви емисии“ в Дунавския регион, отбелязват по този повод от русенската Алма матер.

От предварително заявени 37 проектни предложения на консорциуми от европейските държави, са класирани 11. Единствено за България одобрените проекти са два, като в другият си партнират Община София и БАН.

От Русенския университет отбелязаха, че при тях се увеличава броят на експертите, работещи в областта на технологиите за експлоатация на превозни средства, задвижвани с водород. В настоящия момент се изгражда научноизследователска лаборатория "Нисковъглеродна енергия и интелигентни системи в транспорта“, която е една от осемте изследователски мултидисциплинарни лаборатории, включени в 5D Алианса като част от национална научна инфраструктура и в основата на утвърдения от Министерски съвет през април 2020 Научноизследователски институт за технологии и иновации в Русенския университет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Мангъров: Не очаквам да има втора вълна от COVID-19, вирусът тлее
Доц. Мангъров: Не очаквам да има втора вълна от COVID-19, вирусът тлее
Русия започна репетиции за парада, отложен заради коронавируса
Русия започна репетиции за парада, отложен заради коронавируса