НОВИНИ

Повдигнаха обвинение на полицая от ГДНП, разследван за трафик на исторически ценности

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
07:05, 02.06.2021 (обновена)
6224
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Прокурори обискираха дома и кабинета на висш полицай от Главна дирекция "Национална полиция", научи "По света и у нас". Според наши източници разследването е за организирана престъпна група за трафик на предмети от културно-историческото наследство и пране на пари.

Разследваният полицай е Ангел Папалезов, научи "По света и у нас". Той заема в Националната полиция поста шеф на отдела за борба с трафика на културни ценности. Назначен е след пенсионирането на Кирил Христосков, който пък като пенсионер започва да работи във фондация "Тракия" на Васил Божков.

Ангел Папалезов миналата седмица е бил включен в екипа, който да проверява дейността на ГДБОП, където са разработките срещу Божков, твърдят още наши източници. Преди ден той е отстранен от проверяващия екип. Твърди се, че има данни през годините той многократно да се е срещал с укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков.

На Папалезов е повдигнато обвинение. Той е привлечен като обвиняем за участие в организираната престъпна група, създадена с користна цел за извършване на престъпления по чл.287а, чл.278 и чл.253 от НК - престъпление по чл. 321, ал.3

Вътрешният министър Бойко Рашков коментира в интервю за сайта "Бърд", че прокуратурата е влязла в МВР и провежда обиски, а целта е да се попречи на разкриването на истината за незаконните подслушвания на политици. Целта е да се стресират новите кадри на служебното правителство и да се осуети проверката на незаконните СРС-та. Прокуратурата вече открито се намеси в политическата борба в нашата страна, посочва Рашков.

Говорителят на главния прокурор коментира изявленията на вътрешния министър. Сийка Милева каза: "Не ме карайте да коментирам неистински твърдения, изказани от политическо лице в предизборна обстановка. Прокуратурата не може да спре да работи, защото на някой не му харесва".

"Прокуратурата стриктно спазва закона", каза още Милева и заяви, че очаква взаимодействие от всички правоохранителни органи, защото това е в интерес на всички българи. Прокуратурата няма да позволи да бъде въвлечена в политически битки, се посочва още в позицията.

По темата работиха: Иво Никодимов, Йоана Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диян Стаматов: Критериите за безплатна почивка ще създадат елементи на дискриминация
Диян Стаматов: Критериите за безплатна почивка ще създадат елементи на дискриминация
Ключов ден за бъдещето на политиката в Израел
Ключов ден за бъдещето на политиката в Израел