НОВИНИ

Радев: Войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна

радев сезирането налагането вето оръжията украйна абсолютно безнадеждна кауза
bnt avatar logo
от БНТ
12:01, 23.12.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Ветото на оръжията за Украйна е абсолютно безпредметно, каза президентът Румен Радев в отговор на решението на "Възраждане" и БСП ще сезират КС за предоставянето на военна помощ. По думите му сезирането на КС е абсолютно безнадеждна кауза и няма да има никакъв ефект.

"Неведнъж призовах народните представители за разум и отговорна позиция по темата. За съжаление войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор с Украйна за тази помощ", каза той.

Радев е категоричен, че в днешната изключително крехка политическа ситуация всяка институция и всяка партия трябва стриктно да се придържа към закона.

"Съгласно нормативната уредба налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор. Сезирането на КС след ратификация на международен договор е невъзможно. КС категорично няма за какво да се произнесе", каза той.

Гледайте тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

Радев уточни, че Министерството на отбраната днес ревизира наложения му от НС договор с Украйна.

"Тази алинея, срещу която протестира г-жа Нинова, разбира се с основание, тя отпада от договора. В новата ревизия на договора тази алинея няма да я има и това е съгласувано с украинската страна. Това ще бъде внесено като вариант и готов проектодоговор веднага в НС след Нова година. Надявам се г-жа Нинова да не предава социалистите и да гласува промяната в договора, според която никое правителство няма да може само да взема решения за военна помощ за Украйна, а това ще стане само и единствено със санкциите на парламента", каза Радев.

В Министерството на отбраната са извършени анализи какво може и не може да се даде на Украйна. Категорично няма да се дават самолети, зенитно-ракетни комплекси и танкове, които могат по някакъв начин да накърнят нашите бойни способности, каза още той.

За обвиненията, че бави връчването на втория мандат, Радев заяви, че най-важната цел е да имаме редовно правителство. Партиите имат време да намерят път един към друг. Заяви, че ще връчи втората папка веднага след Нова година.

Не пожела да говори за третия мандат преди да се е изчерпал вторият.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дядо Коледа се гмурна във водите край Флорида
Дядо Коледа се гмурна във водите край Флорида
Иван Алипиев отбеляза 10 точки при победата на Латина в Италия
Иван Алипиев отбеляза 10 точки при победата на Латина в Италия