НОВИНИ

Расистки скандал в Бъкингамския дворец

Придворна дама на покойната Елизабет Втора се оттегля заради расистки коментар

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:38, 01.12.2022
Чете се за: 02:37 мин.
По света
расистки скандал бъкингамския дворец
Слушай новината

Придворна дама на покойната британска кралица Елизабет Втора обяви, че се оттегля от задълженията си към короната. Причината - расистки коментари, които е отправила към чернокожа жена, с която присъствали на прием в Бъкингамския дворец. Неприятната ситуация се случила във вторник по време на организирано от кралицата консорт Камила събитие по повод Световния ден за слагане на край на насилието срещу жени.

Там 83-годишната лейди Сюзан Хъси многократно попитала прочута чернокожа активистка "откъде е всъщност" и "от коя част на Африка идва". Въпросът на придворната дама бил отправен към Нгози Фулани - родена във Великобритания активистка на група, подкрепяща жертви на домашно насилие. Пред Би Би Си Фулани разказва, че се чувствала като на разпит, а също и че лейди Хъси демонстративно отместила косата ѝ, за да прочете името ѝ върху баджа.

Сюзан Хъси е най-дълго служилата придворна дама на Елизабет Втора. Става част от кралския двор през 1960 г. и двете с покойната кралица са много близки. Хъси е и кръстница на престолонаследника принц Уилям. От Бъкингамския дворец разпространиха изявление, в което се посочва, че ще проучат случилото се изключително внимателно, за да установят всички детайли. Коментарите на вече бившата придворна дама определят като "крайно неприемливи и достойни за съжаление". Изявление беше направено и от двореца Кенсингтън, откъдето заявяват: "расизмът няма място в нашето общество".

Темата е деликатна за британското кралско семейство - в скандалното интервю, което дадоха за американската водеща Опра Уинфри, принц Хари и съпругата му Мегън Маркъл заявиха, че също са били обект на расистки коментари заради смесения произход на американката. Тогава двойката уточни, че тези коментари не са били дело на Кралицата или съпругът ѝ принц Филип.

Снимки: БГНЕС, архив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евгени Найденов, Любомир Божанков и Илиян Енев демонстрираха футболните си умения
Евгени Найденов, Любомир Божанков и Илиян Енев демонстрираха футболните си умения
Протест пред парламента срещу промените в Изборния кодекс
Протест пред парламента срещу промените в Изборния кодекс