НОВИНИ

Рекорд на новозаразени с COVID-19 в Австралия

рекорд новозаразени covid австралия
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:22, 30.08.2021
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

1003 достигнаха смъртните случаи на коронавирус в Австралия, съобщава BBC. Въпреки че починалите са по-малко в сравнение с други напреднали държави, страната в момента е изправена пред най-лошите си показатели от началото на пандемията.

Новите случаи на COVID в Сидни нарастват и това поставя под въпрос стратегията за реакция при пандемия в страната.

В понеделник щатът Нов Южен Уелс, чиято столица е Сидни, съобщи за 4 нови смъртни случая и за друг дневен рекорд - 1218 новозаразени за денонощие.

Властите предупредиха, че смъртността и хоспитализациите ще се увеличат през октомври, въпреки че все повече хора се ваксинират.

Повече от половината австралийци се намират в условия на изолация поради избухване на огнища на пандемията в Сидни, Мелбърн и Канбера.

Продължителните локдауни и нарастващото темпо на имунизациите разгорещиха дебата за това кога държавата трябва да се отвори отново.

Миналата седмица австралийският премиер Скот Морисън се отказа от предишната стратегия за борба с коронавируса. Той призова страната да облекчи ограниченията, когато 70% от възрастните или малко над половината от общото население са ваксинирани.

„Не можем да живеем вечно в тази пещера“, каза той пред парламента, визирайки многобройните локдауни в градовете и затворените държавни граници.

Здравни експерти обаче оспорват мнението на Морисън, изтъквайки, че прекаленото разхлабване на противоепидемичните мерки застрашава човешки животи.

В случай, че Австралия запази досегашното си темпо на ваксинация, може да се очаква, че страната ще достигне 70-процентовата бариера към средата на ноември.

До момента около 34% от възрастните граждани са напълно имунизирани, а 57% са получили първа доза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кунчев предлага нови мерки - вижте какви
Кунчев предлага нови мерки - вижте какви
МВнР: Евакуацията на българите от Афганистан приключи успешно
МВнР: Евакуацията на българите от Афганистан приключи успешно