НОВИНИ

Рим се прости с актрисата Джина Лолобриджида (СНИМКИ)

рим прости актрисата джина лолобриджида снимки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:24, 19.01.2023
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Рим днес се прости с известната италианска актриса Джина Лолобриджида, която почина на 16 януари на 95-годишна възраст. Опелото се състоя в църквата "Санта-Мария-ин-Монтесанто" на Пиаца дел Пополо, известна като "църквата на художниците".

Преди церемонията, на която присъстваха много хора, италианският премиер Джорджа Мелони посети залата в кметството на Рим, в която беше организирано прощаването, за да отдаде почит към паметта на една от най-известните филмови звезди на 20-и век. Мелони нарече Лолобриджида "лицето на Италия пред света" и отбеляза нейните "сила и решителност", превърнали се в олицетворение на следвоенния период в страната.

На траурната церемония присъстваха близки на актрисата - синът ѝ Андреа Милко от брака ѝ с югославския лекар Милко Скофич и внукът ѝ Димитри Скофич. Сред присъстващите беше и бившият съпруг на Лолобриджида, с 34 години по-младият от нея испанец Хавиер Ригау, бракът ѝ с когото е обявен за невалиден. Още по-млад е асистентът на актрисата Андреа Пиацола, който прекара последните години с нея и когото близките й обвиняват в измама и опит да присвои имуществото ѝ.

Звездата беше изпратена с аплодисменти от всички присъстващи. Сред тях бяха група елитни бойци от леката пехотата, стрелците берсалиери, които смятат Джина Лолобриджида за своя покровителка. Във филма "Хляб, любов и фантазия" (1953) тя играе буйна и непокорна горда девойка, известна с прякора "Берсалиера".

Венец поднесе и друга икона на италианското кино - София Лорен, с която Лолобриджида често е сравнявана, а съвременниците се опитват да ги представят като съперници. След кончината на Лолобриджида Лорен написа: "Скъпа Джина, тялото ти угасна, но светлината на твоята звезда винаги ще озарява нас и сърцата ни. Обичам те, Джина. София".

София Лорен за смъртта на Джина Лолобриджида: Дълбоко съм разстроена

С Рим е свързана по-голямата част от живота на Лолобриджида, която след оттеглянето от големия екран се насочва към скулптурата и фотографията. В къща на древния Апиев път, в съседство с тази на Франко Дзефирели (1923-2019), тя прекарва последните си десетилетия. По нейно желание Джина Лолобриджида ще бъде погребана в родния си град Субиако на 70 километра от Рим. Градските власти планират да кръстят площад в нейна чест.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившата заместник-председателка на ЕП Ева Кайли остава в ареста
Бившата заместник-председателка на ЕП Ева Кайли остава в ареста
Правната комисия прие на първо четене законопроекта, с който се създава механизъм за разследване на главния прокурор
Правната комисия прие на първо четене законопроекта, с който се създава механизъм за разследване на главния прокурор