НОВИНИ

Роналдо чупи рекорди още с първата си поява на Евро 2020

Кристиано Роналдо
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:02, 15.06.2021
Чете се за: 01:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Кристиано Роналдо отдавна е част от историята, но днес той продължава да подобрява рекорди и постижения, които ще бъдат вписани в дебелите книги.

С появата си в мача срещу Унгария в груповата фаза на Евро 2020 португалският национал стана първият играч в историята на европейските първенства, който взима участие на пет различни европейски турнира (2004, 2008, 2012, 2016 и 2020).

Легендите на Германия и Дания Лотар Матеус и Петер Шмайхел са първите, които записват мачове в четири първенства. Към момента бройката на четирикратните участници на еврофинали е 17, като 11 играчи влязоха в този престижен клуб на Евро 2016. От тези 11 само един продължава да играе футбол – Кристиано Роналдо.

След като реализира две попадения срещу Унгария на "Пушкаш Арена", той се превърна в най-резултатния футболист на еврофинали с 11 гола, задминавайки Мишел Платини, който имаше 9, всички те реализирани на турнира през 1984 година.

Като част от националния тим звездата на Ювентус записа и 39-ото си участие на голям турнир (Европейско първенство и Световно първенство) за Португалия, рекорд за всички времена за европейски играч, изпреварвайки 38-те мача на Бастиан Швайнщайгер за Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комадирът на ВМС: Локализирано е мястото, където е паднал изтребителят в Черно море
Комадирът на ВМС: Локализирано е мястото, където е паднал изтребителят в Черно море
Огнище със заразени от коронавирус на Копа Америка
Огнище със заразени от коронавирус на Копа Америка