НОВИНИ

Русия и НАТО се надпреварват с учения и стрелби в Черно море

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:32, 01.07.2021
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Два руски кораба са провели учебни артилерийски стрелби в Черно море, където от 28-и юни са в ход мащабни учения на НАТО, водени от Украйна и САЩ. Съобщението се появява дни, след като руските въоръжени сили откриха предупредителен огън заради британски разрушител, навлязъл в акваторията край Крим. Лондон отрича тази версия. Москва обяви, че следи италианска фрегата, навлязла днес в Черно море.

Два руски кораба са отработвали действия за прикритие на условен морски десант с артилерийски огън по морски и въздушни цели, съобщи Черноморският флот на Русия. Имало е условни мишени, унищожени са и макети на морски мини. Преди два дни Русия проведе тестове на системите си за противовъздушна отбрана в Крим. По-рано Москва призова за отмяна на учението на НАТО в Черно море и заяви, че при необходимост ще реагира за запазване на националната си сигурност.

Ексклузивни кадри: Имало ли е руска стрелба по британски кораб в Черно море

Маневрите на Алианса "Морски бриз" продължават две седмици до 10 юли. Провеждат се ежегодно от 1997-а. Финансират се от Съединените щати, а Украйна предоставя тренировъчни полигони в районите на Одеса, Миколаев и Херсон. Русия е участвала само веднъж през 98-а. В сегашното издание се включват общо 32 страни, 17 от които от НАТО, включително България.

"Морски бриз 21" прилага широк спектър от умения по въздух, суша и вода. Включва действия по издирване и спасяване, както и специални операции", обясни капитан Стюърт Бауман от армията на САЩ.

За ученията в Черно море навлезе и американският разрушител "Рос". Той носи до 56 крилати ракети "Томахоук" с радиус на действие 1600 километра. Участват общо 32 морски съда и 40 самолета.

"Тази година събрахме най-много жива сила - около 5000 военни, и най-много самолети. Сега има една особеност - активно използваме безпилотни авиационни комплекси, с които разполагаме за първи път в историята на учението. Смятаме да ги използваме и занапред", обясни директорът на "Морски бриз 2021" от Украйна Олексий Доскато.

От 24 април до 31 октомври Москва отмени правото на мирно преминаване през руски териториални води на чуждестранни военни кораби в райони на Черно море край Крим и Керченския полуостров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев за купуването на гласове: Това е едно от най-грозните явления в нашето съвремие
Президентът Радев за купуването на гласове: Това е едно от най-грозните явления в нашето съвремие
15-годишно момче е с тежки изгаряния след удар от волтова дъга на жп линия
15-годишно момче е с тежки изгаряния след удар от волтова дъга на жп линия