НОВИНИ

Русия забави Туитър заради спорно съдържание

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
14:31, 10.03.2021 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
По света
русия забави туитър заради спорно съдържание
Слушай новината

Русия забави скоростта на Туитър в страната. Според руския регулатор Роскомнадзор, социалната платформа не е отстранила повече от 3000 публикации, свързани със склоняване към самоубийство, наркотици и детска порнография.

От 2017 година до компанията са подадени повече от 28 хиляди жалби, казва от Москва, но реакция на Туитър не е последвала.

Ето защо от днес публикациите там се отварят по-бавно - при 100% от мобилните, и при 50 на сто от стационарните устройства.

Зам-председателят на регулатора поясни, че целта е да се "защитят руските граждани, включително и деца" от зловредна информация, и не изключи възможността Туитър изцяло да бъде ограничен в Русия.

Това е официалната версия. Известно е обаче, че Туитър е един от най-популярните канали за комуникация на руската опозиция. Платформата е на шесто място по употреба в в Русия.

От Кремъл коментираха, че мерките са "напълно обосновани" и че не искат да блокират никого. Все още няма коментар на казуса от Туитър.

Малко след като от Роскомнадзор обявиха, че забавят достъпа до Туитър, се сринаха десетки сайтове на държавни институции и министерства - включително на Кремъл и на руския парламент.

Според властта става дума за технически проблеми и че няма връзка с решението за платформата.

Преди няколко дни от американската администрация заявиха, че готвят ответни мерки заради мащабната хакерска атака, която засегна няколко министерство и федерални агенции.

Според Вашингтон, зад нея стои Москва. От там отричат. Не е ясно обаче дали днешните "онлайн проблеми" в Русия са част от предния етап в този кибер конфликт.

"Надзорната функция на всички тези ресурси е да действат в законово установената рамка и да се съобразяват с изискванията на руските ведомства на територията на Руската федерация. За това - никой няма никакво желание да блокира каквото и да било. Но да се предприемат мерки и тези компании да бъдат принудени да изпълняват нашите закони - разбира се, това е напълно обосновано", каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

"Мерките по задължаването на компанията Туитър да изпълнява законодателните разпоредби на руското законодателство се приемат от Роскомнадзор. И целят защита на гражданите на руската федерация, включително и деца, от разпространението на опасно съдържание, до премахването му. При това, ние не ограничаваме напълно услугите на Туитър в Русия, въпреки че имаме правата да го направим. Но се надяваме на конструктивната позиция на Туитър по въпроса", каза Вадим Суботин, заместник-председател на Роскомнадзор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джудистът Борис Георгиев награден с 3000 лева за среброто в Ташкент
Джудистът Борис Георгиев награден с 3000 лева за среброто в Ташкент
Катрин Маноилова е новото лице на "София - европейска столица на спорта"
Катрин Маноилова е новото лице на "София - европейска столица на спорта"