Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Салман Рушди получи първата по рода си Награда за нарушаване на мира

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:34, 15.11.2023
Чете се за: 03:25 мин.
Общество
салман рушди получи първата рода награда нарушаване мира
Слушай новината

Последното отличие за Салман Рушди беше награда, която се пазеше в тайна до минути, преди той да стане от мястото си, за да я приеме, съобщава АП.

Във вторник вечерта авторът получи първата по рода си Награда за цялостен принос за нарушаване на мира, учредена от Центъра „Вацлав Хавел“ в Манхатън, Ню Йорк. Само шепа от повече от 100-те присъстващи бяха предварително уведомени за присъствието на Рушди, чието местонахождение до голяма степен е скрито от широката общественост, откакто той беше намушкан многократно с нож през август 2022 г. по време на литературен фестивал в Ню Йорк.

„Извинявам се, че съм тайнствен гост“, каза Рушди във вторник вечерта, след като беше представен от авторката на „Да четеш Лолита в Техеран“ Азар Нафизи. „Изобщо не искам да съм потаен, но това прави живота ми малко по-прост“, обясни писателят.

Центърът „Вацлав Хавел“, основан през 2012 г. като Фондация „Библиотека Вацлав Хавел“, носи името на чешкия драматург и дисидент, който става последният президент на Чехословакия след падането на комунистическия режим в края на 80-те години на миналия век. Мисията на центъра е да развива наследството на Хавел, който почина през 2011 г. и беше известен с това, че се бореше за правата на човека и свободата на изразяване. Много писатели и дипломати присъстваха на церемонията във вторник, водена от дългогодишната журналистка от Си Би Ес Лесли Стал.

Алаа Абдел-Фатах, египетски активист в затвора, получи наградата „Нарушаване на мира“ за смел писател в риск. Неговата леля, известната писателка и преводачка Ахдаф Суейф, прие наградата от негово име и заяви, че той е запознат с нея.

Снимки: БТА

76-годишният Рушди отбеляза, че миналия месец е получил Наградата за мир на Германската асоциация на книгоиздателите и книгоразпространителите, а сега получава награда за нарушаване на мира, което го кара да се чуди от коя страна на „оградата“ се намира.

Голяма част от речта му бе посветена на Хавел, негов близък приятел, за когото си спомня, че е бил сред първите правителствени ръководители, които са го защитили, след като писателят е бил принуден да се укрива заради указа на аятолах Хомейни от 1989 г., който призовава за смъртта му заради набедения в богохулство роман „Сатанински строфи“.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До дни ще излязат пробите от детската градина, в която деца получиха симптоми на натравяне
До дни ще излязат пробите от детската градина, в която деца получиха симптоми на натравяне
Коя е думата на годината според речника на "Кеймбридж"?
Коя е думата на годината според речника на "Кеймбридж"?