НОВИНИ

Общо 8500 оръжия за три дни са предадени доброволно в Сърбия

сърбите предали 3000 оръжия масови убийства
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:58, 11.05.2023
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Сърбите са предали през предходните три дни 8500 единици различни оръжия в акцията за доброволно предаване на оръжие в страната, обявена след две масови убийства миналата седмица, съобщи днес сръбският президент Александър Вучич, цитиран от Танюг.

„До днес, през предходните три дни събрахме 8500 единици различни оръжия, 784 минно-взривни устройства, т.е. бомби и минохвъргачки, 398 450 боеприпаси от различен калибър, почти невероятна цифра“, съобщи Вучич във видео, публикувано в профила му в Instagram.

По-рано от министерството на вътрешните работи съобщиха, че за първите три дни от кампанията за предаване на нерегистрирани оръжия и боеприпаси в Сърбия са предадени 5937 оръжия, съобщи сръбската телевизия РТС.

В официалния си профил в Instagram МВР съобщи, че освен близо 6000 оръжия, от 8 май са предадени и 290572 патрони от различен калибър, както и 468 минно-взривни устройства.

Ведомството призовава гражданите до 8 юни да предадат нерегистрираните оръжия и взривни устройства в най-близкото полицейско управление или да извикат полицейски служители, които да дойдат на посочения адрес и да ги поемат, се казва в съобщение на министерството.

След двете масови убийства бе обявена акция за доброволно предаване на оръжие, както и за проверка на собствениците на законно притежавано оръжие. Гражданите могат да предават незаконно притежавано оръжие без последствия до 8 юни всеки ден. При подаване не се изисква документ за самоличност.

На 3 май 13-годишен ученик застреля в белградско училище осем ученици и охранител и рани други шест деца и една учителка. Той е задържан и се прави оценка на психологическото му състояние, но заради възрастта му по закон не може да носи наказателна отговорност.

Стрелецът от Белград живеел само с баща си, мечтаел да стане астрофизик

На следващия ден вечерта 21-годишен младеж стреля в три села край град Младеновац, на около 40 км южно от Белград, като уби осем души и рани 14. Той също е задържан.

Очевидци на втората масова стрелба в Сърбия: Дори при войната не се стреляше срещу невъоръжени

Снимки: БТА

Сърбия има дълбоко вкоренена култура на притежаване на оръжие и заедно с останалите страни от Западните Балкани тя е залята от оръжия и боеприпаси, които се намират в частни ръце след войните през 90-те години на миналия век, довели до разпадането на бивша Югославия, отбелязва Ройтерс.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирин Благоевград получи лиценз за новия футболен сезон у нас
Пирин Благоевград получи лиценз за новия футболен сезон у нас
Ученици изписаха глаголицата с капачки на площада в Кюстендил
Ученици изписаха глаголицата с капачки на площада в Кюстендил