НОВИНИ

САЩ няма да върнат отломките от шпионския балон на Китай

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:36, 06.02.2023
Чете се за: 02:40 мин.
По света
сащ върнат отломките шпионския балон китай
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Съединените щати са в процес на извличане на останките от китайския балон от Атлантическия океан за анализ от експерти по разузнаване и няма план да върнат останките на Пекин, предаде АФП, цитирайки Белия дом.

"Те са събрали някои останки от повърхността на морето, а метеорологичните условия не позволиха много подводно наблюдение на полето с отломки", заяви пред репортери говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

Американски изтребител свали китайски шпионски балон, който прелетя над страната.

Американският персонал "през следващите дни ще може да слезе там и да разгледа по-добре какво има на дъното на океана, но това едва сега започва", каза Кърби и отбеляза, че районът, в който са се разпръснали отломки, е "значителен".

Китай твърди, че балонът е бил заблуден летателен апарат за наблюдение на времето без военна цел. Съединените щати твърдят, че балонът е бил сложен височинен шпионски апарат.

След като бавно прекосява средата на Съединените щати над няколко строго секретни военни обекта, балонът се насочва над източното крайбрежие, където президентът Джо Байдън нарежда да бъде свален.

Кърби заяви, че не е имало намерение да изпраща останките обратно. "Не ми е известно да има такова намерение или планове за връщането им", каза той.

Администрацията на Байдън представя инцидента като провокативен ход на Китай, който се е превърнал в нещо като собствена цел, предоставяйки на американските разузнавателни служби ценни данни.

Според Кърби са взети мерки, за да се гарантира, че инструментите на балона са "смекчени" в способността им да шпионират и същевременно "се увеличава и подобрява способността ни да събираме разузнавателни данни и информация от него".

"Все още анализираме информацията, която успяхме да съберем от балона, преди да го свалим, а сега ще съберем отломките и подозирам, че може да научим още повече“, заяви Кърби.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Володимир Зеленски е получил покана от Шарл Мишел да посети Брюксел
Володимир Зеленски е получил покана от Шарл Мишел да посети Брюксел
Кирил Милов: Мотивиран съм да продължава да се трудя и да показвам на какво съм способен
Кирил Милов: Мотивиран съм да продължава да се трудя и да показвам на какво съм способен