НОВИНИ

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за коронавируса

съветът сигурност оон прие резолюция коронавируса
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:12, 01.07.2020
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Съветът на сигурност на ООН гласува резолюция, призоваваща за прекратяване на огъня по време на пандемията и предприемането на други мерки за борба с коронавируса. Проектът е получил 15 гласа „за“ и е приет единодушно като „резолюция 2522“.

Основната ѝ цел е подкрепа на публикувания през март призив на Генералния секретар към всеобщо и незабавно прекратяване на огъня във всички конфликтни райони, намиращи се под наблюдението на Съвета за сигурност. Проектът на резолюция беше представен още през април.

Според дипломатически източници, основните разногласия са възникнали между делегациите на САЩ и Китай. В резултат на постигнатия компромис, от резолюцията е премахнат текстът за ролята на Световната здравна организация по отношение на борбата с коронавируса и не се споменава държавата, от където тръгна заразата.

В приетия документ се отбелязва, че „хуманитарната пауза не се отнася до военните операции срещу Ислямска държава, Ал Кайда и други личности, групировки и организации, които се асоциират с признати от Съвета за сигурност на ООН за терористични групи“.

Мироопазващите мисии на ООН ще получат мандат да съдействат на държавите при мерките за ограничаване разпространението на коронавируса. Става въпрос основно за осигуряване на хуманитарен достъп, включително преместване на хора и бежански лагери, както и за евакуации от медицински съображения.

Авторите на резолюцията – Франция и Тунис, благодариха за постигнатия компромис, позволил текстът да бъде гласуван. Приемането ѝ не отбелязва край на работата, а нейното начало и е възвърнало „вярата в дипломацията и принципите на многостранност“, благодарение на проявената воля от страна на членовете на Съвета за сигурност да преодолеят съществуващите противоречия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След финал с дузпи: Локомотив - Пловдив надви ЦСКА и спечели Купата на България
След финал с дузпи: Локомотив - Пловдив надви ЦСКА и спечели Купата на България
Еврокомисията е готова с преговорните рамки за Албания и Северна Македония
Еврокомисията е готова с преговорните рамки за Албания и Северна Македония