НОВИНИ

Създават Медицински съвет в борбата срещу разпространението на COVID-19

Александър Марков
от Александър Марков
10:58, 22.03.2020 (обновена)
5879
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

В България ще бъде създаден Медицински съвет, който съвместно с Националния оперативен щаб ще подпомага борбата срещу COVID-19. Това стана ясно след среща между премиера Бойко Борисов с проф. Коста Костов, консултант по пулмология.

Идеята е Медицинският съвет да следи най-добрите медицински практики в Европа и света. Той ще бъде създаден най-късно утре, на директно подчинение на правителството и независим от Националния оперативен щаб.

Съветът ще дава брифинги два пъти седмично.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Искаме максимално да обединим всички хора, българи, които разбират работили са... и да намираме най-добрите решения. Искаме сега да надградим мерките с наука, която да ни каже не по усет дали повече да отпуснем за икономиката, дали по-малко, къде да помогнем, какво става да ни анализирате в другите държави. Целта е повече мозъци, повече професори, повече учени да ни помагат.

Проф. Коста Костов, консултант по пулмология: Можем занапред, когато дай Боже започнем да се катерим по ниското плато, казвам плато, а не пик, да имаме готовност да дадем оръжие на всички медици в България да се справят с проблема по всички специалности, които са засегнати. Само така ще успеем да свършим работа на време.

Томислав Дончев, вицепремиер на България: Ние трябва да мислим две седмици напред, три седмици напред, четири седмици напред какво да правим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: Няма данни за пострадали български граждани при земетресението в Хърватия
МВнР: Няма данни за пострадали български граждани при земетресението в Хърватия
Бисери в социалните мрежи за коронавируса
Бисери в социалните мрежи за коронавируса