Създават Медицински съвет в борбата срещу разпространението на COVID-19

Александър Марков
от Александър Марков
10:58, 22.03.2020 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

В България ще бъде създаден Медицински съвет, който съвместно с Националния оперативен щаб ще подпомага борбата срещу COVID-19. Това стана ясно след среща между премиера Бойко Борисов с проф. Коста Костов, консултант по пулмология.

Идеята е Медицинският съвет да следи най-добрите медицински практики в Европа и света. Той ще бъде създаден най-късно утре, на директно подчинение на правителството и независим от Националния оперативен щаб.

Съветът ще дава брифинги два пъти седмично.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Искаме максимално да обединим всички хора, българи, които разбират работили са... и да намираме най-добрите решения. Искаме сега да надградим мерките с наука, която да ни каже не по усет дали повече да отпуснем за икономиката, дали по-малко, къде да помогнем, какво става да ни анализирате в другите държави. Целта е повече мозъци, повече професори, повече учени да ни помагат.

Проф. Коста Костов, консултант по пулмология: Можем занапред, когато дай Боже започнем да се катерим по ниското плато, казвам плато, а не пик, да имаме готовност да дадем оръжие на всички медици в България да се справят с проблема по всички специалности, които са засегнати. Само така ще успеем да свършим работа на време.

Томислав Дончев, вицепремиер на България: Ние трябва да мислим две седмици напред, три седмици напред, четири седмици напред какво да правим.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
МВнР: Няма данни за пострадали български граждани при земетресението в Хърватия
МВнР: Няма данни за пострадали български граждани при земетресението в Хърватия
Бисери в социалните мрежи за коронавируса
Бисери в социалните мрежи за коронавируса